woensdag 10 december 2008

Netvibes

Klik hier om naar de Netvibespagina van Maarten Sprenger te gaanDeze keer geen blogje van mezelf maar van Maarten Sprenger. Maarten Sprenger is werkzaam in het basisonderwijs als leerkracht, maakt 8-12.info en geeft Dramatori-les: verhalen-spelen. Hij stuurde mij onderstaand artikeltje met de vraag of ik het leuk vond om dat op mijn blog te zetten. En dat vond ik want de Netvibespagina van Maarten is erg de moeite waard om eens te bekijken!

Door: Maarten Sprenger

Met slechts drie woorden maakt Netvibes zijn ambities duidelijk: 'Re-mix the web'. Dat kan letterlijk, via allerhande widgets om rss-feeds, sites of onderdelen van sites, eigen geschreven teksten of programma's, foto-koppelingen, filmpjes en nog veel meer waardevolle en handige zaken in eigen pagina's naast elkaar te plaatsen. Zo maakt Netvibes het werkelijk mogelijk het web direct en visueel te remixen naar eigen smaak en behoefte. Zonder tussenkomst van bookmarks.

Ik gebruik Netvibes nu ongeveer een jaar als achtergrondsite met toelichting, extra's en een mini-blog, en als proeftuin voor 8-12.info. Netvibes is door zijn variabiliteit weliswaar minder overzichtelijk dan de andere 'social bookmarker' die ik waardeer: Symbaloo. Maar wel erg stabiel en vooral bijzonder goed personaliseren.

Elke Netvibes-account start met een privé-domein van waaruit je een openbare pagina kunt laten ontstaan. Bijzonder bruikbaar is dat tabs (subpagina's) en modules (pagina-onderdelen) van andere desktops kunnen worden geïntegreerd in een eigen persoonlijke desktop. Ook onderling tabs en modules uitwisselen is mogelijk.

Hieronder een greep uit de tabs in mijn opzet bij www.netvibes.com/8-12. Elke sub-pagina heeft trouwens een eigen webadres, heel handig voor verwijzingen.

1. welkom. Mijn 'ontvangstpagina' met een blog dat ik sinds kort gebruik voor mededelingen (reacties welkom) en verwijzingen naar andere activiteiten.

3. handig zoeken.
Op deze 8-12 netvibes-pagina is een proef te vinden met 'handig zoeken'-onderwerpen van 8-12.info. Eerste thema's: 'Algemeen' en 'Dieren'. 'Algemeen' zoekt via Google in o.a. SchoolTV, Kennisnet, Jeugdbieb en Wikikids. 'Dieren' maakt gebruik van natuursites voor kinderen. Eind november heb ik 'Proefjes & Techniek', 'Heelal en Ruimtevaart' en 'Geschiedenis' toegevoegd. In de loop van dit jaar komen er steeds een paar onderwerpen bij. Suggesties en feedback over het gebruik graag aan vind@8-12.info. Bij voorbaat dank.

5. tuin in de stad
Een proef met mijn vijfjarig foto-project om alle planten en een aantal dieren uit mijn tuin in alle stadia en in alle seizoenen vast te leggen.

In tegenstelling tot 8-12.info, dat uitdrukkelijk direct voor kinderen is, zijn mijn Netvibes-pagina's ook gevuld met zaken die alleen voor leerkrachten interessant zullen zijn, zoals bijvoorbeeld buitenlandse sites. Ook enkele sites, neem de Kijk, die ik vanwege de hoeveelheid reclame niet via 8-12 wil verspreiden, of de grappige Schotse filmpjes over het periodiek systeem, kunnen hier bekeken worden. En ik bied informatie over mijn Dramatori en verhalen. Op 8-12 staat geen link naar Netvibes, omgekeerd uiteraard wel.

Netvibes is net als Symbaloo gratis te gebruiken. Ik denk overigens dat Netvibes ook direct voor kinderen mogelijkheden biedt. Er is geen push-stroom van volwassen content die dat in de weg zou staan.


N.B. er is ook een Symbaloo volksverhalen-desktop. Dit is een nieuwe interface voor de rijk gesorteerde 'Volksverhalen Almanak' uit Arnhem (meer dan 1700 verhalen). Deze desktop is zeker ook handig in deze decembertijd. Actuele versie met Kerstverhalen en 'Oud en Nieuw'.

Maarten, bedankt voor je tips!

Geen opmerkingen: