woensdag 17 december 2008

Oud en nieuw

Afbeelding: vuurwerkHet is alweer bijna kerstvakantie. In alle scholen staan bomen, beladen met al dan niet door leerlingen zelf geknutselde versieringen. Ook worden er weer verhalen voorgelezen en liedjes gezongen, variërend van heel modern tot verhalen en liedjes van langer geleden. Het is duidelijk: het kerstfeest heeft onze aandacht ;-)

Waar je weinig over hoort is dat er ook weer een nieuw jaar aankomt. Jaren kwam ik zelf ook niet verder dan dan oliebollen eten, het eeuwenoude gedicht 'Uren, dagen, maanden, jaren' (van Rijnvis Feith) en de nog oudere tweespraak van Thomasvaer en Pieternel, die volgde op de klucht 'Kloris en Roosje' en waarvan door velen eigen versies zijn gemaakt (o.a. door drs. P.). Gelukkig zijn er nu veel leukere teksten, gedichtjes en spelletjes die gebruikt kunnen worden in het kader van lessen over oud- en nieuwjaar. Een lijstje met wat ideeën voor een les in het kader van de oud- en nieuwviering.

Wie wat wil vertellen over oud- en nieuwjaar in andere culturen kan terecht op de site Beleven. Verhalen, spelletjes en knutsels zijn te vinden op de Speelzolder of op de site van Leerkracht, voor groep 1/2, voor groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8. Met de Per-dag-wijzer 'Tijd en Kalenders' op de Kennisnet-site kun je met de leerlingen praten over tijd en hoe die gemeten wordt. Nieuwjaarsgedichten en nieuwjaarsgedichtjes vind je hier, hier en hier. Ze kunnen dienen als inspiratie om zelf een rap te maken met de rapmachine.

Genoeg materiaal, lijkt me, om voor de kerstvakantie nog een paar leuke en interessante lessen te maken voor school, of misschien wel om thuis met je eigen kinderen aan de slag te gaan ;-)

Geen opmerkingen: