maandag 1 december 2008

Spelletjes maken

Klik hier om naar de site What2Learn te gaanWhat2Learn is een site waar je makkelijk spelletjes kunt maken voor je leerlingen en waar je ook spelletjes vindt die je leerlingen kunnen spelen. Je kunt een paar spelletjes uitproberen maar handiger is het om een account aan te vragen. Met dat account kun je je eigen spellen maken en je krijgt een eigen portfolio waarin de vorderingen die je maakt met de spellen die gemaakt zijn door What2Learn worden bijgehouden. What2Learn heeft spelletjes voor de UK (keystage 3 en 4) en voor de VS (grade 6-8 en 9-12).

Wie spelletjes wil maken krijgt daarvoor 9 formats ter beschikking. Bij 8 daarvan kun je een vraag stellen waarop leerlingen dan een antwoord moeten geven. Bijvoorbeeld: wat is de hoofdstad van Italië, in welk jaar werd Obama gekozen tot president van de VS, hoeveel centimeter is 2,57 kilometer? Het laatste format is een variant op 'Galgje' (oftewel: 'Hangman'). Daarbij raden de leerlingen letter voor letter een woord.

Overzicht van de verschillende formats om spellen te makenHet zijn heel simpele formatjes, maar ze zijn wel leuk vormgegeven. En doordat er een tijdfactor in zit zijn ze best verslavend. Je kunt de spellen maken en opslaan, mits je een gratis account hebt aangevraagd. Je kunt linken naar opgeslagen spellen of ze embedden in een eigen website.

In eerste instantie leek het me allemaal wel erg eenvoudig en ik was bang dat de spellen na verloop van tijd zouden gaan vervelen. Maar toen ik ging kijken wat What2Learn er zelf mee had gedaan viel me dat erg mee. What2Learn heeft namelijk op een aantal vakgebieden een serie spellen gemaakt. Heel leuk vind ik dat ze de spelers op verschillende manieren belonen als ze veel en goed spelen. Als je een spel speelt krijg je te horen of je hebt gewonnen of niet en of je daarvoor een prijs krijgt. Als je score hoog genoeg is krijg je in je portfolio een smiley achter dat spel. En je verdient punten waarmee je je avatar kunt pimpen: kleding, een brilletje, een hoedje enz. Natuurlijk zijn veel van de spellen niet bruikbaar voor Nederlandse leerlingen omdat ze Engelstalig zijn, maar dat geldt in veel mindere mate voor de wiskunde/rekenspelletjes.

Ook dit is weer een site om in gedachten te houden als je materiaal maakt voor het digibord. Wedden dat alle leerlingen wel een beurt willen hebben als ze zo sommetjes mogen maken?

Geen opmerkingen: