vrijdag 16 januari 2009

De Flip

plaatje van mijn FlipVelen hebben er al over geschreven en ik ben dan ook zeker niet de eerste in Nederland die het apparaatje heeft: de Flip. De Flip is een heel handzame videocamera met een ingebouwde usb-stick waarmee je de video's direct op je p.c. kunt zetten. Ik hoorde er voor het eerst over tijdens de SURF Onderwijsdagen waar een paar vroege kopers trots het hebbeding toonden. Ik was er, eerlijk gezegd, nogal terughoudend over. Een snoertje meer of minder leek mij niet echt een goede reden om een andere camera aan te schaffen. Maar toen ik zag wat de kwaliteit was van filmpjes die met de Mino HD versie van de Flip gemaakt waren (kijk maar eens naar dit filmpje van Bart Frouws), toen ging ik overstag.

Ik heb het apparaat daarom besteld en ben er nu wat mee aan het experimenteren geweest. En ik moet zeggen: ik had het bij het verkeerde eind. Ik vind het werken met een ingebouwd stickie echt veel makkelijker dan met een snoertje. Het verschil is maar minimaal maar ik merk dat er nu geen enkele drempel meer is om filmpjes te maken en direct op de p.c. te zetten. Bij de Flip krijg je software (Flipshare) waarmee je van je filmpje een kaart kunt maken en kunt versturen (niet echt 'my cup of tea' maar ik denk dat velen dat wel leuk vinden) en je films online kunt zetten met één druk op de knop, bijv. op YouTube. En je kunt uit je video een frame selecteren waarvan je een foto maakt (wat ik nu ook niet echt erg aantrekkelijk vindt). Ook kun je met de software een paar eenvoudige bewerkingen doen met je zelfgemaakte video, bijvoorbeeld een titel of muziek eraan toevoegen. Leuk, maar voor maak ik liever gebruik van Moviemaker, of - nog handiger - iMovie.

Ik denk dat de Flip een prachtig apparaat kan zijn voor het onderwijs. Geef het kinderen in handen en laat ze ermee experimenteren. Het ding werkt erg intuïtief: je hoeft er nog geen 5 minuten aan te besteden om het werken met de Flip in de vingers te krijgen. Laat leerlingen verhalen vertellen met de videocamera, mensen interviewen (er zit een goede microfoon in), talenopdrachten doen, delen van hun stage-opdracht filmen, een proefje of rollenspellen in de klas (of als huiswerk) vastleggen enz. Leerlingen dingen op film vast laten leggen heeft veel voordelen, bijv.:
  • ze vinden het leuk en motiveert dus om aan de slag te gaan,
  • het levert vaak bruikbaar voorbeeldmateriaal op voor de les,
  • feedback hoeft niet direct op het moment zelf gegeven te worden door degenen die aanwezig zijn maar kan ook naderhand gebeuren en er kunnen anderen bij betrokken worden. Bovendien kun je gebeurtenissen in kleine stapjes bekijken,
  • leerlingen leren om een structuur te bedenken en aan te brengen in een reeks kleine gebeurtenissen door een compleet filmpje te maken,
  • door zelf met media aan de slag te gaan kun je leerlingen mediawijs maken.
Kijk maar eens op de website Documentairemaken van de Piersonschool wat leerlingen kunnen doen als je ze een videocamera in handen geeft (tip: geweldig instructiemateriaal is te vinden onder 'Aan de Slag'). Of deze inzendingen van de wedstrijd Expose Your Talent .

Er zijn genoeg redenen om video te gebruiken in het onderwijs en als apparaten als de Flip Mino HD in Nederland verkrijgbaar worden dan denk ik dat het de moeite waard is voor scholen om er gebruik van te maken. Hij kost nu in de VS $230,- maar het zou mij niet verbazen als die prijs nog wel wat gaat dalen.

6 opmerkingen:

Con zei

Kost dat nou in euro's Margreet?

m2cm zei

@Conny,
Ik heb een tussenpersoon gebruikt om het pakketje te laten sturen. Daar moet ik wel voor betalen maar op dat moment was het de enige manier om te krijgen wat ik wilde. Maar het geeft dus geen goed beeld van de prijs. Ik denk dat als je het apparaat wilt hebben even geduld moet hebben want de gewone versie van de Flip is inmiddels al wel in Nederland verkrijgbaar. De prijs daarvan ligt rond de 130 euro tegen 150 dollar in de VS. Ik gok/verwacht dus dat mijn apparaat binnenkort in Nederland rond de 200 euro gaat kosten.

Anoniem zei

Leuk om te horen dat je ook zo positief bent, Margreet.

Ik heb de camera meegenomen op vakantie deze week en dat beviel me uitstekend. De ingebouwde software (Flipshare) werkt prima als je even snel iets wilt monteren. Binnen een paar klikken heb je een degelijk filmpje.

De link met het onderwijs had ik niet snel gemaakt, maar dit is inderdaad een prima apparaat om leerlingen met video en bijv interviewen kennis te laten maken.

Hoewel ik qua kwaliteit achteraf misschien eerder voor de Creative Vado HD had gekozen, blinkt de Flip uit in zijn eenvoud. Juist daarom is het een prima camera voor de jeugd!

Ik ben benieuwd naar de eerste verhalen over het gebruik van deze nieuwe mini HD camera's in het onderwijs :)

m2cm zei

@Bart,
Dank nog voor het online zetten van je filmpje! Ik ben het met je eens dat er betere camera's zijn maar ik vond de Flip vooral aantrekkelijk door de heel eenvoudig bediening. Voor mij is de beeldkwaliteit voldoende maar ik ben ook geen expert-filmer ;-)

JR zei

Hallo Margreet,
Ik heb op de NOT de kinderen een Flip Mino en de hand gegeven en de beurs opgestuurd. In de stand van QLiCT gingen ze de filmpjes in de Digikrant plaatsen en het werkt perfect en het is echt verbluffend simpel en een hele goede kwaliteit!
Hier het resultaat:
http://wedstrijd.digikrant.info/index.php?cs=3&kid=8000004

Groet,
Jeroen Rougoor

m2cm zei

@Jeroen,
Super! Dank voor je reactie: ik vind het leuk om te zien dat mijn hoop/vermoeden bewaarheid is geworden ;-) En zoals ik al zei in mijn post van vandaag: als je kinderen het vertrouwen geeft en ze met dit soort apparaten laat werken gebeuren er mooie dingen!