woensdag 11 februari 2009

Buzz

Klik hier om naar de site van Buzz te gaanEén van de weinige commerciële spellen waarvan een speciale onderwijseditie is gemaakt is Buzz. In Buzz ben je deelnemer aan een quiz en moet je vragen beantwoorden van de quizleider: Buzz. Buzz is een z.g. partygame: een spel dat vaak gespeeld wordt met een groepje vrienden gewoon voor de fun. Ik vind het een leuk spel: je begint met punten te verzamelen maar na een paar rondes kun je lekker je tegenstanders dwars zitten door lastige vragen aan ze door te geven, door een bommetje door te geven enz. De quizleider, Buzz, is een lekker venijnig mannetje dat niet gauw tevreden is met ieders prestaties en de deelnemers behoorlijk vals van repliek kan dienen. De avatars waar je mee kunt spelen zijn leuk vormgegeven (stoer, sexy of cool: net wat je wilt) en Het is een beetje melig allemaal maar dat maakt het leuk vermaak voor een avondje met een paar vrienden.

Er zijn verschillende versies van Buzz, bijv. Quiz TV, Brain Twister, Sports Quiz, Music Quiz en dus ook een versie voor school: the Schools Quiz. Deze versie (voor de PS2) is bestemd voor gebruik op basisscholen. De inhoud van de vragen is afgestemd op het Engelse curriculum. De reacties van Buzz, die in de gewone commerciële versies redelijk 'vals' zijn, en de soms wat weelderige vormgeving van sommige avatars in het spel zijn iets aangepast maar gelukkig nog wel humoristisch. Helaas is er geen Nederlandse vertaling van deze versie. Dat is wel begrijpelijk: om een Nederlandse versie van het spel te maken moeten niet de vragen vertaald worden maar moet een heel nieuwe set vragen gemaakt worden omdat ons curriculum van de basisschool op veel punten afwijkt van het Engelse curriculum.

Maar .... voor de nieuwste versie van Buzz, voor de PS3 kun je zelf vragen maken voor het spel. Je doet dat online bij MyBuzz.com. Je maakt eerst een account aan en dan kun je vragen invoeren met daarbij per vraag 4 antwoorden (waarvan er natuurlijk maar één de goede is). De vragen die je maakt kun je vervolgens online spelen als test (zonder het commentaar van Buzz) en je kunt ze downloaden naar de PS3 en ze gebruiken in het spel. Ik zou die toetsen graag willen aanbieden ergens op school zodat leerlingen met elkaar de competitie aan kunnen gaan voor aardrijkskunde, geschiedenis, rekenen of een ander vak. En wie thuis een PS3 heeft kan ook zijn ouders uitnodigen voor een spel: het zou me niet verbazen als menig leerling zijn ouders verslaat!

Wat nog wel een probleem is, is de verbinding met de server van Relentless, de maker van het spel. Die is soms moeilijk tot stand te brengen (ook als je een goede verbinding hebt met het Playstation Network) waardoor het spelen van je zelf gemaakte quiz niet altijd lukt. Gelukkig kun je via de website wel altijd bij je vragen dus dat biedt een escape. Verder is de PS3 duur in aanschaf: 400 euro. Een set van 4 draadloze buzzers (de knoppen waarmee je de vragen moet beantwoorden) kost rond de 40 euro, maar dat kan goedkoper als je (tweedehands) buzzers koopt voor de PS2. Die kunnen namelijk ook gebruikt worden voor de PS3.

Een PS3 aanschaffen alleen voor Buzz lijkt me niet echt verantwoord: daarvoor is de leerwinst te klein. Maar als je er ook andere spellen op speelt (bijv. Echochrome voor wiskunde, Civilization voor geschiedenis en Guitar Hero voor muziek en voor het schrijven van een persbericht voor Nederlands of Engels) dan zou ik zeker ook eens kijken naar Buzz!

2 opmerkingen:

bkr zei

Civilization is een heel leerzaamspel. Pas wel op voor verslaving ;-)

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@BKR,
Helemaal mee eens. Martijn heeft er al eens over geblogd.