donderdag 12 februari 2009

Lost Odyssey; film kijken en gamen tegelijk

Door: Martijn van den Berg
Af en toe 's avonds twijfel ik. Ik hoef niets meer te doen, en kan doen wat ik wil. Ik kan film gaan kijken en lekker achterover zitten en gewoon alles laten gebeuren of gamen en actief invloed hebben op het verhaal. De laatste tijd ben ik aan het budgetgamen om geld bij elkaar te sparen voor mijn studie, en daarom leen ik veel games van andere mensen. Omdat ik meestal niet precies de spellen kan lenen die ik het liefste zou willen, kom je bij andere genres uit. Genres die, als je ze speelt ook wel heel erg leuk zijn. Zo iets als Lost Odyssey.

Een tijd geleden heb ik een blogje gemaakt over games die verfilmd zijn en films die vergamed zijn, om het zo maar te zeggen. Daar heb ik het niet gehad over games die in feite deels film zijn. Lost Odyssey is een spel waarbij ik eerst zit te gamen, om vervolgens even een half uurtje mijn controller opzij te leggen en te genieten van een stukje verhaal. Sommige mensen zouden dit een nachtmerrie vinden, om naar zo veel filmpjes te kijken, want je bent bijna de helft van de tijd naar filmpjes aan het kijken, maar ik kan het wel waarderen. Het verhaal is dusdanig mooi en ingewikkeld, dat je tijdens het spelen het verhaal niet wil missen.

Het turn-based vechten was ook nieuw voor mij. Ik ben de keiharde actie gewend, waarbij je, als je één seconde stil staat, er allemaal monsters bovenop je zitten. Maar dit is ook wel heerlijk om zo te spelen. Je kan rustig nadenken over je strategie en je hoeft totaal niet handig te zijn met je controller om door het spel heen te komen. Het enige wat je nodig hebt is je gezond verstand. Desondanks is het nog steeds uitdagend en spannend door de tactieken die je moet bedenken om de vijand zo slim mogelijk af te zijn.

Lost Odyssey is mooi, Lost Odyssey is eindeloos en Lost Odyssey is uitdagend. Ik had niet verwacht dat dit soort games uiteindelijk toch zo'n mooie ervaring op zouden leveren. Dit wordt zeker iets waar ik meer aandacht op ga richten. Lang leve het budgetgamen!

1 opmerking:

Luceos zei

Martijn, welke console?

Op mijn game community opperde ik laatst, in reactie op een artikel over de release van "return to castle wolfenstein", dat door de stortvloed aan (met name) action-games de kwaliteit van deze shooters ook afneemt. Het is in ieder geval zo dat de potentiele koper door de ruime keus selectiever is en dat daardoor de "perception" van de kwaliteit lager uitvalt.

Games zoals Lost Odyssey zijn dan juist een verfrissend alternatief en zullen juist in de situatie van een stortvloed aan action-games sneller gekocht worden. Althans, dat verwacht ik.

(http://mentiz.com/comment.php?comment.news.158)