maandag 2 februari 2009

Online games voor kinderen

Klik hier om naar het rapport Next Level te gaanBijna iedereen speelt wel eens een online spelletje. Tetris of een race-spelletje, een sudoku, Galgje of worms: er is voor iedereen wel iets leuks te vinden. Ook kinderen spelen vaak dit soort spelletjes. Veel spelletjes zijn grappig, mooi en soms ook leerzaam. Je verbetert je oog-hand coördinatie, soms oefen je met taal of rekenen, bij sommige spelletjes leer je over een beroep en bij andere spelletjes verbeter je je ruimtelijk inzicht. Niks mis mee dus.

Wat wel mis is, is dat op heel veel spelletjesportals tussen de leuke spelletjes ook minder leuke spelletjes staan. Spelletjes waar je heel erg van schrikt omdat er iemand onverwacht heel hard begint te gillen of spelletjes waarbij je rare sexplaatjes ziet of veel bloed. Sommige kinderen vinden dat leuk, anderen reageren daar heel laconiek op maar er zijn ook kinderen die daarvan niet kunnen slapen. Mijn Kind Online heeft een onderzoek gedaan naar spelletjesportals zoals Spele.nl, Spelle.nl, Spelletjes.nl enz. Uit het onderzoek blijkt o.a. dat kinderen die online spelletje spelen (en dat doen alle kinderen tussen 8 en 12 jaar wel eens) altijd wel gewelddadige spelletjes vinden en dat ze dat niet altijd leuk vinden. Kinderen tussen 5 en 10 jaar zijn het meest kwetsbaar daarin: voor hen is het merendeel van de spelletjes met geweld eigenlijk niet geschikt.Ook met het privacybeleid van spelletjesportals is het vaak slecht gesteld: er is meestal geen beleid en het is moeilijk om in contact te komen met de makers van de portal.

Mijn Kind Online laat het niet bij het onderzoek. In het rapport, Next Level, doen ze ook aanbevelingen aan ouders en aan exploitanten van spelletjes-sites. Ik denk dat het rapport daarnaast ook bruikbaar is voor het onderwijs: het geeft inzicht in wat kinderen doen op internet, tips hoe je met ze in gesprek kunt gaan en hoe je kinderen kunt helpen zoeken naar leuke spelletjes. Want die zijn er echt volop!

p.s. Verder ben ik natuurlijk ook wel een heel klein beetje trots dat ik Mijn Kind Online mocht helpen bij dit onderzoek ;-)

Geen opmerkingen: