woensdag 4 maart 2009

Gratis workshop mobiele games

Nu de sneeuwklokjes weer overal hun kopjes boven de grond steken trekt het mij steeds sterker om naar buiten te gaan. Heerlijk in de frisse lucht in plaats van in een afgesloten ruimte waar je geen vogels hoort zingen maar alleen maar het gezoem van de computer. Buiten leren is voor mij dan ook erg aantrekkelijk nu! Gelukkig heb je ook daarvoor allerlei ict-middelen en ook die moeten getest worden dus dat geeft me een goede smoes om achter de p.c. weg te gaan... ;-)

Een leuke manier om leerlingen buiten te laten leren is ze de opdracht te geven zelf een mobiele game te maken. De winst die dat oplevert is tweeledig: om de game te maken moeten de leerlingen buiten onderzoek doen en het eindresultaat van hun inspanningen is weer bruikbaar voor andere leerlingen. Denk bij mobiele games nou niet direct aan dure apparatuur en allerlei technische hoogstandjes: je kunt het net zo ingewikkeld maken als je zelf wilt en leerlingen hebben vaak zelf al de benodigde apparatuur in huis. Denk maar eens aan een mp3-speler: die hebben ze bijna allemaal. Met een mp3-speler en het programma Audacity kun je bijvoorbeeld een speurtocht maken naar allerlei historische plaatsen of naar interessante plekken in de natuur. Op de mp3 speler staan vragen die ze moeten beantwoorden door met hun mobieltje een sms'je te sturen naar de docent of naar een groep die een soortgelijke speurtocht loopt en de antwoorden nodig heeft om de eigen vragen te beantwoorden. Op die manier kun je ook allerlei competitieve en samenwerkingselementen in de opdracht brengen.

Wie de beschikking heeft over GPS-apparatuur op een Windows-Mobile systeem (veel moderne smartphones hebben dat) kan aan de slag met Mscape. Daarmee maak je een speurtocht die gebaseerd is op het GPS-systeem zoals ook wordt gedaan in allerlei routesystemen. Niet moeilijk om te doen (er is een uitstekende handleiding gemaakt door Fontys PTH), en wel heel leuk.

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van mobiele games maar weet je nog niet goed hoe je dat vorm moet geven of wat er mogelijk is, dan kun je je nu inschrijven voor een gratis workshop bij Stichting De Waag. De Waag is al lange tijd bezig met mobiele games. Dat begon met de pilot Frequentie 1550 waarna ze in de afgelopen jaren het Games Atelier hebben ontwikkeld waarmee leerlingen mobiele games kunnen maken met mobiele telefoons, internet en GPS. Die software is behoorlijk geavanceerd dus je kunt echt zien wat er al allemaal mogelijk is. In het kader van de prijsuitreiking van de wedstrijd Mobile Game Quest biedt De Waag docenten een gratis workshop aan om kennis te maken met de mogelijkheden van het Games Atelier. Ook kun je dan zien wat leerlingen met de software doen en je zo laten inspireren om het maken van een mobiele game in je eigen onderwijs te implementeren. Ik heb zelf al wat van de software gezien en het lijkt me verschrikkelijk leuk maar vooral ook een prachtige manier om onderwijs te geven. Ik hoop dus dat ik er zelf ook bij kan zijn!

Geen opmerkingen: