donderdag 5 maart 2009

Studentenbijles; een wél goed systeem

Door: Martijn van den Berg
Ik zit in de klas met een aantal hele slimme mensen. Ik geef het eerlijk toe. Dit mag ook wel op het VWO maar toch, als ik soms bij anderen kijk verbaas ik mij toch weer over hoe snel ze alle moeilijke stof snappen. Leraren zijn ook slim, daarvoor hebben ze tenslotte gestudeerd. Alleen leraren weten af en toe niet hoe ze hun slimheid zo over kunnen brengen op de klas, dat deze geïnteresseerd luistert. Dit is een probleem, want daardoor snappen leerlingen af en toe niet wat ze moeten leren. De oplossing: laat de slimme leerlingen de leerlingen die het niet snappen bijles geven, dan is iedereen tevreden.

Op school hebben wij op de site een lijstje met mensen die bereid zijn om in hun vrije tijd als bijbaantje (het kost 8 euro per uur) kinderen van lagere klassen bijles te geven in vakken waar ze goed in zijn. Om op deze lijst te komen is natuurlijk toestemming van de school nodig om zeker te weten dat die mensen ook echt slim zijn. Dan kom je op de lijst terecht met je telefoonnummer en word je af en toe gebeld door mensen om bijles te geven. Dit kan in een tussenuur, en voor of na de les. Afhankelijk van wat je afspreekt met elkaar.

Aanvankelijk viel mij het systeem niet zo op, omdat het amper gebruikt werd. Maar dit jaar neemt de populariteit toe. Leerlingen uit mijn klas gebruiken het als handig bijbaantje. De leerlingen zijn dankbaar, omdat de uitleg van studenten blijkbaar veel beter is dan die van de leraar en deze bijles helpt ze proefwerken te halen. En als ik de samenwerking dan zie van twee mensen, zie ik dat het gemakkelijk is omdat het dichtbij is. De kwaliteit van de bijles is goed en je kan bijles in praktisch alles krijgen. Een mooi idee dus!

2 opmerkingen:

Antoine van Dinter zei

Inderdaad een leuke tip. Op een school waar ik heb gewerkt hadden ze het zogenaamde LOL project: Leerling Ondersteunt Leerling. Dit was op vrijwillige basis. Op een andere school waar ik heb ijf had een soortgelijk systeem als jij beschrijft, maar ik vind de manier waarop jullie het aanbieden, via een lijst met telefoonnummers wel een interessante optie.

Martijn van den Berg zei

lol, leuke naam. :)

Ik denk dat met name mensen uit hogere klassen liever niet hun vrije tijd opofferen als ze geen vergoeding krijgen. We helpen er mensen mee, maar uiteindelijk gaat het om het geld.