woensdag 18 maart 2009

Het lastige leven van de paling

klik hier om direct naar het spel te gaanMinister Verburg heeft onlangs een vangstverbod afgekondigd voor paling. Sommigen klagen dat het nog lang niet genoeg is, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting.

Wil je weten hoe het komt dat paling met uitsterven bedreigd wordt dan kun je het spel Ali P. spelen, uitgegeven door het Waterschap Hunze en Aas en gemaakt door IJsfontein. In het spel help je Ali P. op zijn spannende tocht vol gevaren en hindernissen van de Sargassozee naar de Nederlandse rivieren en weer terug. Onderweg leer je over de gevaren die Ali P. bedreigen. De gemalen en de sluizen die ze moeten passeren, watervervuiling, de vangst van jonge paling (glasaaltjes), de zoektocht naar voedsel en tegelijkertijd ervoor zorgen dat je zelf niet wordt opgegeten: maar weinig glasaaltjes bereiken als palingen de Hollandse wateren.

Wil je het spel laten spelen door de klas hou er dan rekening mee dat ze een kwartiertje zoet zijn. In het spel zelf staat wat uitleg over het leven van de paling maar ik vermoed dat de echte gamers die gauw wegklikken om het spel te spelen. Het lijkt mij daarom handig om achteraf een gesprek te hebben over de inhoud van het spel of de leerlingen zelf een quiz te laten maken daarover. Op die manier zorg je ervoor dat de leerlingen de teksten lezen en door er op meer manieren mee bezig te zijn blijft de kennis ook beter hangen!

Geen opmerkingen: