vrijdag 20 maart 2009

Joods Historisch Museum voor kinderen

Naar het Kindermuseum van het Joods Historisch Museum"Het Joods Historisch Museum verzamelt objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met de religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Nederland en haar voormalige koloniën".

Zo staat het op de site van dit museum maar wie de nieuwe site van het Kindermuseum bekijkt zal zien dat ze meer doen dan dat. Op deze site leef je mee met een Joods gezin in Nederland. In de studeerkamer leer je over de Tora en de Joodse traditie en je kunt er luisteren naar het verhaal van de muur van de Synagoge die vertelt over wat ze gezien heeft in de Tweede Wereldoorlog, je neemt een kijkje in de keuken en mag zelf bepalen of iets koosjer is of treife, in de muziekkamer maak je kennis met instrumenten die worden bespeeld tijdens Joodse feestdagen en je kunt er luisteren naar 'Lang zal ze leven' in het Hebreeuws. Je mag ook blijven logeren en dan helemaal je eigen kamer inrichten: eerst een behangetje, dan de spullen en tot slot je eigen verhaal erbij waarom je je kamer zo hebt ingericht of wat je vindt van dit museum.

De website van het Joods Historisch Kindermuseum is gemaakt door IJsfontein en ik vind het een prachtig en bruikbaar product om in het basisonderwijs met kinderen van gedachten te wisselen over het Jodendom en andere wereldgodsdiensten en hoe die - voor sommigen - richting kunnen geven aan je hele leven.

Geen opmerkingen: