dinsdag 24 maart 2009

Kruising tussen mindmap en een ppt

Klik hier om naar de website van Prezi te gaanAls ik een presentatie mag geven maak ik meestal gebruik van PowerPoint. Een enkele keer gebruik ik (ook) een mindmap om mijn verhaal te vertellen. Het zijn prima middelen maar zo onderhand begint het allemaal wel op elkaar te lijken. Het is leuk om dan weer eens een nieuwe tool te ontdekken om informatie over te brengen.

Mijn nieuwste 'speeltje' is Prezi. Met Prezi kun je teksten, afbeeldingen, pdf'jes en video's (swf en flv) in één grote poster bij elkaar zetten. Je kunt onderdelen groeperen en de onderdelen of blokken met elkaar verbindentot één doorlopende presentatie. Prezi is een prima middel voor een interactieve (poster)presentatie: je kunt in één scherm de hele poster laten zien maar je kunt ook kunt inzoomen op de afzonderlijke delen of de onderdelen in een door jou tevoren aangebrachte volgorde doorlopen.

Het is allemaal niet heel vernieuwend in die zin dat je met Prezi ineens heel andere presentaties krijgt. Wel is het een prachtig middel om aan te geven waar de accenten in je verhaal liggen en wat de verbanden zijn door in- of uit te zoomen en onderdelen van je verhaal in een bepaalde volgorde kunt laten zien. De vormgeving is heel nieuw en ik vind het een leuk alternatief voor een presentatie Ik vermoed dat als je Prezi aan een groepje creatieve leerlingen geeft je heel andere presentaties krijgt.

Een paar voorbeelden:
over Second Life voor het onderwijs,
over Quest Atlantis (een 3D virtuele omgeving voor het onderwijs),
over e-safety (leuke uitspraak: What's the biggest internet danger? That you'll concentrate on the danger and forget the benefits!).

Het enige wat ik nog mis is een mogelijkheid om een Prezi-presentatie te embedden. Maar misschien komt die mogelijkheid er nog wel; dat zou me niets verbazen.

7 opmerkingen:

Marieke van Osch zei

Mooi zeg!

Die ga ik ook zeker gebruiken! Ik hoop ook op een embedding-functie.

André zei

Leuk idee! Stel vanmiddag in ons ICT-platform gelijk voor om hier met leerlingen mee aan de slag te gaan.

wrubens zei

Ik maak sinds een tijdje ook gebruik van Prezi. je kunt met anderen samen een presentatie verzorgen. Ik merk wel dat je moet wennen aan het in- en uitzoomen. Tijdens een presentatie kan dat erg onrustig werken.
Zie ook: http://wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/2009/02/content-cre%C3%ABren-met-prezi.html

Dries Van Gils zei

Ik heb Prezi onlangs ook eens gebruikt als presentatietool tijdens enkele van mijn lessen.

Mijn blogbericht daarover: http://driesvangils.blogspot.com/2009/03/prezi.html

Ik had wel de indruk dat je best over een digibord of alleszins een touchscreen beschikt om de meerwaarde ervan t.o.v. Powerpoint volledig tot zijn recht te laten komen.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

Goh, ik had geen idee dat deze tool al door zovelen gebruikt werd. Leuk!

Sander Reijn zei

Pas op voor Motion sickness by Prezi en bedenk goed met welk doel je Prezi gebruikt.

Wat zijn inmiddels de ervaringen?

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Sander,
Mijn ervaringen zijn dat veel mensen Prezi gewoon een prettige afwisseling vinden van ppt. Ik denk niet dat het functioneler is dan ppt, maar meer variatie in presentatie is wel prettig!