woensdag 8 april 2009

MathDoodles

Klik hier om naar de website MathDoodles te gaanOp deze Grote Rekendag aandacht voor sommen. Sommen maken kan heel saai zijn maar ook heel leuk. Als de sommen moeilijk genoeg zijn maar ook weer niet te moeilijk, als ze voldoende gevarieerd zijn, als er leuke plaatjes bij staan, dan is sommen maken voor bijna iedereen leuk.

Op de site MathDoodles vind je sommen en puzzels die voldoen aan dat eisenpakket. In 'Connect Sums' moet je getallen die bij elkaar staan groeperen tot een bepaalde waarde. In NumberJump moet je de bal door optellen en aftrekken verplaatsen naar de getallen waarop een vlieg zit. Als je het goed doet, wordt de vlieg vermorzeld. Het doel van PolyominoShift is dat de stenen zo gedraaid worden dat ze passen in het getekende vlak. In DoubleTrait moet je figuren (gekenmerkt door een kleur, een cijfer en een vorm) zo verplaatsen dat ze komen te liggen naast een figuur met ten minste twee gelijke eigenschappen. In SumStacker verplaats je dobbelstenen van de ene naar de andere stapel om zo op elke stapel de gevraagde waarde te krijgen. In Hydromaze moet je een bal door gouden verbindingsbuisjes laten rollen door het water van de ene in de andere buis te laten lopen. In het spel TimeShuffle moet je de klokken steeds zo verzetten dat de wijzer het knooppunt van een volgende klok activeert.

Het klinkt allemaal ingewikkelder dan het is: je kunt het beste de spellen zelf spelen om te ervaren. De spelletjes zijn heel gevarieerd in niveau en bij het ene spel ligt de nadruk vooral op rekenen en bij een ander spel meer op logisch denken. Maar voor alle spellen op deze site geldt dat ze leuk zijn vormgegeven en uitdagend zijn in hun soort, al was het alleen maar omdat je steeds kunt kiezen tussen de modus 'solve' (waarbij je alle tijd krijgt om de puzzel op te lossen) en de modus 'race' waarbij je speelt tegen de klok. Sommige spellen zijn heel geschikt voor beginnende rekenaars en andere spellen doen vooral een beroep op je vermogen om logisch te denken en zijn eigenlijk voor iedereeen uitdagend, van jong tot oud.

De spellen op de site zijn officieel demoversies en te zien aan de nu nog niet actieve knop 'buy' zal er in de toekomst een complete versie te krijgen zijn. Ik heb geen idee wat daar dan nog aan toegevoegd gaat worden: meer levels, verschillende waardes?? Eigenlijk vind ik de spellen nu al verschrikkelijk de moeite waard voor iedereen die moet, wil of mag puzzelen of rekenen ;-)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb het de kinderen daarnet aangeboden... Het enthousiasme was weer groot...

Bedankt voor de tip!

Greetz

Peter

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Peter,
Graag gedaan. Ik vond het zelf ook een leuke site en best uitdagend, zelfs als je toch ooit niet de slechtste was met rekenen ;-)