donderdag 28 mei 2009

Hoe moeten we onze examens verdelen?

Door: Martijn van den Berg
Op het moment dat dit postje verschijnt, ben ik mij waarschijnlijk mentaal aan het voorbereiden op mijn laatste twee examens, welke zeker niet de meest onbelangrijke zijn. Ik vond het ongelofelijk apart om mee te maken, en ongelofelijk chaotisch. Je wordt niet compleet in het diepe gegooid, maar na zes jaar dezelfde schoolstructuur een heftige afsluiting te hebben, is toch wel apart. Ik wil het daarom ook graag hebben over een ander systeem van examen doen dat op sommige scholen al bestaat. Dit betekent dat je de helft van je examens een jaar eerder doet, en dan ook dat jaar zeer intensief met die vakken bezig bent.

Mijn eerste reactie zou zijn dat dit wel lekker was, omdat je het aan het eind niet zo hectisch hebt. Een jaar eerder de helft van je examens zou betekenen dat je eigenlijk in de tijd dat andere leerlingen zwaar zitten te blokken, zelf maar half zit te blokken, en dus eventueel meer aandacht kan besteden aan belangrijke vakken en makkelijker een pauze kan nemen van het leren.

Maar dit zou ook betekenen dat je een jaar bijna alleen maar met de helft van je uiteindelijke vakken bezig zou zijn, en dat je dus in een jaar moet leren waar anderen twee jaar over doen. Dit kan een voordeel zijn, omdat je dan compleet volgepropt wordt met kennis over een bepaald gebied, maar dit kan ook een nadeel zijn, omdat je dan dingen heel erg goed moet bijhouden. Bovendien is het uiteindelijke rendement na het examen minder, omdat je alles zo snel moet leren.

De helft van je examens een jaar eerder doen betekent dat je een hele goede werkmentaliteit moet hebben om je hoofd bij de feiten te houden. Dit betekent dat je al je schoolonderzoeken versneld hebt, waardoor het echt belangrijk is dat je eventuele klappen in je cijfers snel opvangt. Persoonlijk zou ik het wel hebben willen hebben, om je goed te kunnen concentreren op de verschillende vakken. Bovendien zou ik het met de examentijd veel makkelijker hebben gehad. Ik denk alleen dat ik een dergelijk systeem niet aankan omdat het systeem mij in zou halen, en ik er achteraan zou moeten komen rennen.


Geen opmerkingen: