woensdag 17 juni 2009

Nieuwe gamebouwwedstrijd voor jongeren

Klik hier om naar de site van Creative Game Challenge te gaanEen paar weken geleden kwam Kennisnet met het bericht dat de wedstrijden in het voortgezet onderwijs volgend jaar geen doorgang vinden. Een aantal mensen benaderde mij met de vraag hoe dat nu verder moest. Ik kon toen nog niet veel vertellen maar inmiddels is er zekerheid: de Universiteit Utrecht heeft de handschoen opgepakt en gaat volgend jaar van start met de gamebouwwedstrijd Creative Game Challenge. Ze zijn nog druk bezig met de organisatie maar omdat veel docenten nu de plannen maken voor de lessen van volgend jaar hebben ze alvast een voorlopige site gelanceerd waarop het conceptreglement te vinden is. De belangrijkste regels:
  • De wedstrijd is bedoeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs
  • Inzendingen moeten gemaakt worden met Game Maker versie 7.0 of 8.0 (verschijnt na de zomervakantie).
  • De inzending moet passen bij het thema 'Beesten'
  • Inzendingen mogen individueel gemaakt worden of in teamverband
  • Leerlingen mogen door een docent gecoacht worden
  • Bij de game hoeft geen documentatie gemaakt te worden: het is de bedoeling dat het spel gespeeld kan worden zonder uitleg buiten het spel.
  • Inzendingen worden beoordeeld op gameplay (hoe ervaart de gebruiker het spel). Dat wil zeggen dat niet alleen zaken als besturing en balans in het spel beoordeeld worden voor de prijzen worden maar ook het gebruik van geluid/muziek en vormgeving en uiteraard creativiteit).
  • Er is zowel een publieksjury (via de website) als een onafhankelijke vakjury. Beide zullen prijzen toekennen.
Er zitten een paar prettige 'extraatjes' bij de wedstrijd:
  • Door de universiteit Utrecht zullen workshops aangeboden worden voor docenten en leerlingen ter ondersteuning van het bouwen van de game.
  • In het najaar ontvangen ingeschreven deelnemers een gratis registratiecode om gedurende de wedstrijd Game Maker te gebruiken.
Ik ben natuurlijk erg blij dat er weer een nieuwe gamewedstrijd is geboren. Mark Overmars, de oorspronkelijke maker van het pakket Game Maker, is één van de initiatiefnemers voor deze wedstrijd. De wedstrijd wordt georganiseerd door het departement Informatica van de Universiteit Utrecht. Die opleiding biedt, als enige in Nederland, studenten de mogelijkheid om zich op universitair niveau te specialiseren in gametechnologie. Ik denk daarom dat we er het volste vertrouwen in kunnen hebben dat het een spannende en wedstrijd gaat worden waarin alle aspecten van gaming aan bod zullen komen!

Als je vragen hebt over de wedstrijd dan kun je een mailtje sturen via de site. Je kunt je ook intekenen op de RSS-feed zodat je op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen. En ik zal natuurlijk ook via mijn blog jullie op de hoogte houden ;-)

Geen opmerkingen: