Op de site van de Watson School of Education (van de University van North Carolina) vind je templates waarmee je van je digibord een raceparcours kunt maken (voor paarden, auto's of boten), een Rad van Avontuur of waarmee je de leerlingen kunt laten schatzoeken. Je hebt er niets meer voor nodig dan PowerPoint. Er zijn spellen die je klassikaal kunt laten spelen en ook een paar spellen die leerlingen individueel kunnen spelen.
Hoe zit het in elkaar? De PowerPoint-presentatie wordt ingezet als spelbord. Door op een knop te klikken gaat je paard een stapje verder of draait het Rad van Avontuur. Op die manier kun je zonder verdere voorbereiding een quiz doen met je klas; je hoeft alleen een aantal vragen te hebben om te gebruiken voor je quiz. Dat kunnen zowel open als gesloten vragen zijn. Je kunt ook de leerlingen in teams aan elkaar vragen laten stellen; dat maakt het nog leerzamer.
Bij andere spellen (zoals Jeopardy en Roby-Knows: een spel met gesloten vragen) zitten de vragen verwerkt in de PowerPoint. In dat geval zul je die eerst in de template moeten zetten voordat je het spel kunt laten spelen. Veel werk is dat niet, maar het moet natuurlijk wel gebeuren. Overigens: ook hierbij geldt dat je ervoor kunt kiezen om de leerlingen in groepjes vragen te laten bedenken. Als je ze daarna elkaars spel laat spelen dan leren ze dubbelop!
Het is allemaal niet verschrikkelijk bijzonder, maar ik vind het wel grappig en bruikbaar gereedschap. Het kost helemaal niets, dus waarom zou je het laten?
2 opmerkingen:
Super! Ik ga het begin volgend jaar onmiddellijk uittesten met mijn studenten. Dat nemen ze gegarandeerd zelf mee naar de klas.
@Smetty,
Wijs je studenten dan ook eens op Classtools: http://classtools.net/. Vinden ze gegarandeerd ook prachtig ;-)
Een reactie posten