vrijdag 11 september 2009

Woorden opzoeken

Klik hier om naar Lingro te gaanIk ben opgegroeid in een tijd dat we woorden nog moesten opzoeken in woordenboeken. Ik had er een gloeiende hekel aan: tegen de tijd dat ik het woordenboek tevoorschijn had gehaald en het woord had opgezocht was ik helemaal kwijt waar de tekst die ik aan het lezen was over ging. Resultaat: ik gokte meestal maar naar de betekenis van het woord. Soms ging dat goed maar ik herinner me bij Latijn een tekst die volgens mijn vertaling ging over nieuwe kinderen, terwijl die volgens de docent ging over negen boeken. De docent had gelijk ;-)

Gelukkig heb je tegenwoordig meer manieren om een vertaling van een woord op te zoeken. Onlangs kwam ik terecht op de voor mij onbekende vertaalsite Lingro. Die maakt woordjes opzoeken wel heel gemakkelijk: je typt het woord in, geeft aan van welke taal naar welke taal je wilt vertalen en klaar is die. Wie werkt met Firefox kan een extensie installeren waardoor je van woorden die je tegenkomt op internet met één klik de vertaling kunt vinden. Je kunt ook een document 'inlezen' in Lingro. Dat document verschijnt dan in je browser en vervolgens kun je elk woord aanklikken om de vertaling ervan op te vragen. Héél makkelijk.

Er zijn natuurlijk een heleboel woordenboeken op het net, maar Lingro vind ik heel handig omdat de website zo prettig kaal is. Veel woordenboekensites staan helemaal vol met reclames en dat leidt - net als vroeger het opzoeken - alleen maar af van waar je mee bezig bent.

Voor het onderwijs biedt Lingro nog meer. Als je een (gratis) account hebt gemaakt houdt de site bij welke woorden je hebt opgezocht. Deze woorden kan je toevoegen aan een woordenlijst zodat je ze op een later moment (voor een repetitie) nog een keer kunt oefenen. Je kunt er ook Flashcards van maken: kaarten waarop aan de ene kant het woord en aan de andere kant de vertaling staat. Door op de kaart te klikken krijg je de andere kant te zien.

Lingro maakt gebruik van woorden uit woordenboeken die gepubliceerd zijn onder een open licentie, zoals de Wiktionary woordenboeken. Wie erg goed is in zijn talen kan kijken of hij nog woorden kan toevoegen aan Lingro. Dat zal niet meevallen: er zijn al heel veel vertalingen. Maar het is wel een uitdaging om te kijken of je iets kunt verbeteren!

3 opmerkingen:

Jurrien zei

Goeie tip. Geeft mooie resultaten. Het woord toverbal is niet bekend trouwens niet.

ik ga zei

Wat een geweldige tip!
Ik vind juist de mogelijkheid om de url van een website op te geven ook heel mooi. Je kunt op ieder woord klikken en de vertaling krijg je gelijk te zien, super!

m2cm zei

@Jurrien,
weet jij dan hoe je het woord toverbal vertaalt in het Engels of het Frans? Ik heb geen idee!

@Willem,
Ik ben het met je eens: dat vind ik ook heel makkelijk. Ik gebruik daarvoor de Firefox-plugin, dan kan ik vanaf elke site Lingro gebruiken.