vrijdag 16 oktober 2009

Mscape-fest in Nederland

afbeelding van logo Mscape-Fest 2009Mscape is een (gratis) programma waarmee je routes kunt uitzetten op een mobiele telefoon of een ander apparaat met GPS dat draait op Windows Mobile (maar dat kan natuurlijk anders worden). Aan die locaties op die route kan je verschillende bestandjes koppelen: teksten, plaatjes, geluidsbestanden of video's. Als degene die de route loopt op zo'n locatie komt opent zich het bestand. Op die manier kan je vrij eenvoudig een spel maken waarbij de spelers op een route opdrachten krijgen of informatie moeten verzamelen waarmee ze een probleem kunnen oplossen.

De basistechniek om een route te maken met Mscape is kinderlijk eenvoudig: je maakt gebruik van een bestaande kaart en sleept de bestandjes naar de plaats waar je wilt dat ze zichtbaar worden. Werkelijk waar: kinderen vanaf een jaar of 10 kunnen al met de software overweg. De software biedt ook mogelijkheden voor wie meer wil: je kunt bijvoorbeeld de score bijhouden van multiple choice-vragen die je stelt of een extra tip geven als iemand een vraag goed beantwoordt.

Ik vind Mscape prachtige software voor het onderwijs. Je kunt er wandelroutes mee uitzetten voor het jaarlijkse schoolreisje, een natuurspeurtocht maken of een spel. Je kunt dat als docent zelf doen maar je kunt het ook door je leerlingen laten doen en er dan eventueel een vakoverstijgend project van maken: de leerlingen die biologie (of bij een Romereis: Latijn, of bij een geschiedenisspel: geschiedenis enz.) volgen bedenken de inhoud van de route, de leerlingen informatica doen het programmeerwerk en de leerlingen die beeldende vorming in hun pakket hebben geven het geheel vorm. Een leuke samenwerking en het levert gegarandeerd bruikbare content op voor de lessen van dit en - mogelijk - vele volgende jaren!

Waarom ik dit programma nog eens onder de aandacht breng (ik had er al over geblogd in oktober 2007 en november 2008) is dat er op 25 en 26 november in Tilburg een internationaal evenement is over Mscape: het Mscape-Fest 2009. Er worden daar zo'n 200 mensen verwacht, uit binnen- en buitenland en dat betekent dat je je hart kunt ophalen aan verhalen en ervaringen van gebruikers van het programma. Het Fest bijwonen kost helemaal niks: je hoeft je er alleen voor aan te melden.

Een andere reden om nog een keer melding te maken van Mscape is dat Fontys PTH een handleiding heeft gemaakt voor gevorderden: daarin leer je eenvoudige programmaatjes te maken met Mscape zoals ik hierboven al beschreef. Ik heb de handleiding bekeken en die ziet er, net als de handleiding voor beginners die ze eerder maakten, prima uit. Praktisch, met goede tips zowel om goede inhoud te bedenken als om het programmaatje te schrijven om dat idee vorm te geven. Heel bruikbaar dus!

Na vandaag begint voor het noorden en het midden van het land de herfstvakantie en de week daarna volgt het zuiden. Tijd genoeg dus om Mscape eens uit te proberen en zelf een route uit te zetten of een route van de site te downloaden en te lopen. Er zijn routes die plaatsafhankelijk zijn maar er zijn ook routes die je overal kunt lopen (meestal heb je dan wel een open veldje o.i.d. nodig). Kijk eens op de site van Mscape: er is vast wel een route die je aanspreekt.

Ik ga de komende 2 weken even geen blogjes posten. Ik ben heel druk bezig met andere zaken en wil daar prioriteit aan geven. Ik ga in november een aantal uren in de week werken bij SURFfoundation (als het kan en mag zal ik daar zeker ook over gaan bloggen) dus ik ga proberen om voor die tijd een paar andere klussen af te ronden. Ik kom over 2 weken hier weer terug en hoop jullie dan te kunnen vertellen over wat ik in de tussentijd heb gelezen en gedaan. Tot 2 november!

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuke tip, bedankt.
groeten Sietie Alma