maandag 19 oktober 2009

Spel 13 in de Oorlog van IJsfontein

screenshot van het spel 13 In de OorlogIk had gezegd dat ik niet zou bloggen in de herfstvakantie maar het spel '13 in de oorlog' is te mooi om te laten liggen tot na de vakantie. Vandaar dus toch maar een blogje.

Vandaag wordt tijdens het Cinekidfestival in Amsterdam een aantal nieuwe producties gelanceerd: de NPS-series 'De Oorlog' en '13 In de oorlog'. De Oorlog is een 9-delige geschiedenisserie, waarin het verhaal van de bezetting van Nederland door Duitsland en van Nederlands-Indië door Japan verteld wordt. Het verhaal wordt gedeeltelijk verteld op locatie: in Westerbork, Auschwitz, Arnhem en Bandung. Tegelijkertijd met De Oorlog, start het tv-programma 13 in de Oorlog, een 13-delige geschiedenisserie voor kinderen over de Tweede Wereldoorlog.

Bij deze serie heeft IJsfontein een spel gemaakt, met dezelfde titel als de serie: '13 in de oorlog'. In het spel is het 14 mei 1940. Je bent 13 jaar en je woont in Rotterdam. De stad is gebombardeerd en je vader is vermist. Natuurlijk ga je op zoek naar je vader maar dat is helemaal niet makkelijk: iedereen die je tegenkomt heeft zijn eigen problemen. Er zijn gewonden die geholpen moeten worden en mensen die weg willen maar geen geld hebben om de boot te betalen. Sommige mensen kunnen jou helpen maar dan moet jij hen ook helpen. En soms moet je risico's nemen: vertel je de Duitse officier dat je op zoek bent naar informatie of doe je alsof je neus bloedt en hoop je dat je gewoon door mag lopen? Gebruik je het medicijn dat je hebt gekregen van de arts om de gewonde Duitse soldaat te helpen in ruil voor geld dat je weer kunt gebruiken om een moeder met haar kind verder te helpen of gebruik je het voor een Nederlandse soldaat die op sterven ligt?

De keuzes die je als speler moet maken zijn niet vanzelfsprekend en zullen zeker tot discussies leiden in de klas. En daarmee dient het spel zijn doel: het zet de speler aan tot denken wat een oorlog betekent, hoe moeilijk het is om in een oorlog goede keuzes te maken en dat goede keuzes soms ook nare gevolgen kunnen hebben.

De eerste episode van het spel komt op 25 oktober beschikbaar op internet; na elke aflevering van 13 In de Oorlog verschijnt er een nieuwe episode. Zodra ik de link van het spel weet zal ik hem hier vermelden. Vandaag zal ook het gelijknamige boek van Ad van Liempt gepresenteerd worden, waarop de televisieserie geënt is. Goede achtergrondinformatie voor de docent die in de les aandacht gaat besteden aan de oorlog, en interessante lectuur voor degenen die nu echt met vakantie zijn!

5 opmerkingen:

Margreet-ICT en Onderwijs zei

De URL is bekend: het spel kan vanaf 25 oktober hier gespeeld worden.

Douwuhhh zei

Misschien handig om dit in je blog zelf te zetten...
Heb het net gespeeld. Ziet er wel leuk uit...

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Douwuhh,

gedaan. Ik had het niet gedaan omdat ik het niet netjes vind om in een eenmaal geschreven post iets te wijzigen maar je had gelijk: in dit geval was het wel zo handig!

Anoniem zei

ik snap het spel NSB niet wil je het uitleggen of zeggen hoe het moet het lukt niet

m2cm zei

Hoe je het moet spelen, vind je in het spel zelf. In elk vak kan je verschillende dingen aanklikken. Dan krijg je instructies wat je moet doen. Zo moet je in het eerste vak bijvoorbeeld eerst de schep in de rugzak doen. Daarna geef je de schep aan de figuur links in het vak. Daarna kan je de stenen aanklikken, zodat die verdwijnen. Als je dat hebt gedaan, kan je verder gaan in het tweede vak.