vrijdag 6 november 2009

Met gepaste (?) trots

Het was de afgelopen weken hard werken voor mij. Wel héél leuk werken overigens: ik ben druk bezig geweest met het aanpassen van de bestaande 23 Dingen cursussen van de openbare bibliotheek (cursus Rob Coers en van de Overijsselse bibliotheken) aan de professionaliseringsplannen van De Onderwijsvernieuwingscoöperatie. Inmiddels zijn we (ik ben niet de enige die aan de cursus werkt) zover dat we het grootste deel van de lessen online hebben staan: 23 OVC Dingen.

De leermateriaalarrangeurs van de OVC zijn al met de cursus aan de slag: niet alleen om zelf te leren werken met de aangeboden tools maar vooral om ze te kunnen verwerken in de leermaterialen die ze maken. Daar ben ik dus heel blij mee: dat er straks leermaterialen komen waarin leerlingen werken met blogs en met wiki's, waarin ze gebruik maken van RSS en van tijdlijnen, onderzoek doen met Google forms en talen leren met Voicethread.

Ik ben zelf blij met de cursus: ik denk dat er aardig wat tips in staan hoe je een heleboel tools kunt gebruiken. Erg handig vind ik de algemene tips hoe je de tools goed en verantwoord kunt inzetten, zodat het niet alleen leuk is maar ook iets toevoegt aan de les. Ook de handleidingen bij de tools vind ik praktisch: ze kunnen door de cursisten (docenten) gebruikt worden maar ze kunnen ook met een linkje opgenomen worden in de leermaterialen waar leerlingen de opdracht krijgen om de tools te gebruiken. Zo snijdt het mes aan twee kanten! Nog niet alle dingen zijn voorzien van een handleiding: de ontbrekende handleidingen worden in de loop van de komende maanden toegevoegd.

Natuurlijk hoop ik dat de cursus door veel mensen gebruikt en verder ontwikkeld wordt. Want de cursus 23 OVC Dingen wordt, net als haar voorgangers, aangeboden onder een Creative Commons licentie (by-nc-sa) en mag dus door iedereen gebruikt worden en aangepast aan de eigen wensen. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dat een leuke en leerzame ervaring is!

9 opmerkingen:

Edwin Mijnsbergen zei

Gefeliciteerd! het ziet er al goed uit Margreet. Succes met het vervolg.

essen2punt0 zei

Leuk he Margreet, dat delen zo goed kan werken.
We zijn als bibliotheek(en) reuzetrots op 23onderwijsdingen.nl. Maar ik ben ook reuzetrots dat dat dan tegelijkertijd weer een andere golf van leren-spelen-ontdekken heeft losgemaakt.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Edwin,
Dank: we gaan strak door op het ingeslagen pad. Wat ik erg leuk vind is dat we, elke keer als we docenten hiermee laten werken, we tips krijgen die we weer kunnen verwerken in de cursus. Zo hopen we een cursus te maken die helemaal is toegespitst op deze doelgroep.
@essen2punt0,
Ja: het is leuk dat het steeds verder groeit. Het voelt wel alsof ik op jullie schouders sta en ik realiseer me dat het pijnlijk kan zijn als iemand anders op jouw schouders staat. Ik hoop dus jij weer dingen uit onze cursus kunt gebruiken voor die van jou. Als we beurtelings op elkaar schouders staan wordt het steeds leuker!

Florina Blokland zei

Wat een prachtig stuk werk Margreet! Ik heb het maar even rondgetwitterd, dat is het absoluut waard!

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Florina,
Dank voor je complimenten. Maar ik heb het niet alleen gedaan hoor! Om te beginnen ben ik op de schouders gaan staan van de cursus die de Overijsselse bibliotheken hebben gemaakt (en die hebben zich weer gebaseerd op de cursus 23 Dingen, en dat is een vertaling van een Amerikaanse cursus), en daarnaast werken er binnen de Onderwijsvernieuwingscoöperatie meer mensen aan, o.a. Hans Hak. Maar trots zijn we wel ;-)

Jeroen zei

Gefeliciteerd Margreet. Ik ga met Annets versie aan de gang op school maar denk erover om jouw versie uit te toveren in de gastcolleges die ik ga geven op de masteropleiding Nederlands van de HU. Ik neem nog contact op. Groet.

essen2punt0 zei

Kijk, en zo wordt het echt boeiend! Twee versies die elkaar gaan aanvullen en versterken.

Leuk Jeroen! Dat is een mooi gebruik van diverse bronnen.

En op veler verzoek: vanaf komende week komen de dingen een voor een ook op het hoofdblog 23onderwijsdingen voor iedereen ter vrije beschikking. :)
Ding 6 afgelopen week, ding 7 deze week en verder..

23 Dingen zei

Knipper je even met je ogen, is er weer een nieuwe variant... een mutatie, so to speak :-)
Succes en thx voor de vernoemingen.

Rob Coers

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Rob,
Eén ding is zeker: die 23Dingen hebben heel wat teweeg gebracht! Ik hoop vooral dat het niet bij 'dood' lesmateriaal blijft maar dat veel scholen ermee aan de slag gaan en dat (openbare of school-)bibliotheken daarbij een goede positie gaan innemen. Van samenwerking worden we allemaal sterker ;-)