donderdag 19 november 2009

Waarom ik blog

Door: Martijn van den Berg
Al bijna drie jaar schrijf ik in mijn vrije tijd blogjes, voor het weblog dat tegenwoordig een beetje van ons samen is. Dit is voor studenten van mijn leeftijd vaak een vreemde hobby. De meeste studenten willen gewoon leren en niet kritisch zijn over het leren en de manier waarop. Daarom wordt mij vaak dezelfde vraag gesteld als bij het blogje van Margreet een tijdje geleden: Waarom blog jij? Die vraag ga ik ook maar eens beantwoorden.

Het begon allemaal bij het testen van Make-a-Game. Ik vond games helemaal top, en kreeg de kans om Margreet te helpen bij het spelen, omdat haar gamemotoriek niet zo getraind was als de mijne. Daar werd mij gevraagd om kleine stukjes te schrijven voor elk van de winnende games, en deze werden gepubliceerd als blogjes. Daarna werd mij gevraagd om van alle games die ik toendertijd schreef, een review te maken. Dit duurde een tijdje, en in die tijd ben ik ook de wereld van mijn moeder beter gaan begrijpen, en erbij betrokken geraakt.

Uiteindelijk heb ik mijn eigen idealen gekregen om hier aan mee te blijven doen. Ik schrijf vanuit de visie van de student, in plaats van de leraar die denkt te weten hoe de student in elkaar zit. Dit doe ik omdat wij als studenten het af en toe zwaar te verduren krijgen onder de onderwijsmethodes van sommige docenten, en eigenlijk ook toe zijn aan iets nieuws.

Tegenwoordig schrijf ik graag al mijn onderwijsfrustraties (en ook gelukkig bij mijn nieuwe school onderwijsverbazingen) van mij af in dit weblog. Dit levert af en toe leuke klusjes op, en ik krijg daarnaast ook de kans om mijn moeder een dag tot rust te laten komen over haar weblog. ;-)

2 opmerkingen:

Anja zei

interessant om dit te lezen.
Brengt me op de vraag (typisch 1 van een docent voor de duidelijkheid): hoe zou je er als student tegenaan kijken als je in het kader van een module regelmatig dwz wekelijks een blog zou moeten schrijven als verwerking van een les of verwerking van (praktijk) ervaringen?

Martijn van den Berg zei

Sorry voor de late reactie.

Ik zou het in dat geval heel anders zien dan dit weblog. Dit is een hobby, en dit is vrijwillig. Het andere doe je voor de les.

Ik zou het onder bepaalde omstandigheden zeker als een leuk idee zien, maar het is toch wel vaak erg demotiverend als je geen publiek hebt.