donderdag 17 december 2009

Handige tool voor spreekvaardigheden

Klik hier om naar Voxopop te gaanEen taal leren betekent niet alleen woordjes en grammatica leren, maar ook spreken. Dat is soms lastig te realiseren in een klas. Je wilt natuurlijk graag alle leerlingen aan het woord laten komen maar als je maar 50 minuten hebt en 25 leerlingen in je klas, dan is het knap dringen om iedereen aan het woord te laten komen. Je kunt natuurlijk leerlingen in tweetallen met elkaar laten praten maar dan is het moeilijk om feedback te geven en je kunt bijna niet voorkomen dat sommige leerlingen dan heel veel en andere leerlingen heel weinig aan het woord zijn.

Voxopop is een gratis messageboard voor gesproken berichten. Je kunt het gebruiken om leerlingen vragen te laten beantwoorden of met elkaar te laten discussiëren. Je kunt aanhaken bij bestaande discussiegroepen maar je kunt ook een eigen discussiegroep starten. Je hebt dan de keuze of iedereen daaraan mag bijdragen of alleen degenen die jij uitnodigt. Je kunt ook de berichten openbaar toegankelijk maken, maar wie wil bijdragen moet daarvoor eerst toestemming vragen.

Handig vind ik dat je via RSS op de hoogte kunt laten houden van nieuwe berichten in de discussiegroepen die je volgt. Het lukte mij overigens niet om met de ingebouwde microfoon van mijn laptop een tekst in te spreken, maar met een losse microfoon werkte Voxopop probleemloos.

Voxopop wordt blijkbaar al gebruikt in het onderwijs, getuige bijv. de discussiegroep TOEFL (Test Of English as a Foreign Language) Speaking Mentor van Jason en de rubriek Education and Language. Ik kon geen Nederlandse discussiegroepen vinden in het overzicht maar misschien komt daar na de publicatie van deze blogpost verandering in ;-)

Geen opmerkingen: