dinsdag 8 december 2009

On the ground reporter

screenshot spel On the Ground ReporterOn the ground reporter is een spel waarbij je als journalist onderzoek gaat doen in Darfur. Dat is niet ongevaarlijk: je zit in een oorlogsgebied, je spreekt de taal niet en eten en drinken is niet overal voorradig. Je moet ervoor zorgen dat mensen je vertrouwen en soms moet je risico's nemen om erachter te komen wat er is gebeurd. De verhalen die je hoort schrijf je op in een aantekenboekje en af en toe heb je contact met je opdrachtgever die je achtergrondinformatie geeft en je vertelt waar je naar op zoek moet gaan.

On the ground reporter is een adventuregame: om mensen aan het praten te krijgen moet je de juiste spullen verzamelen in het spel of de juiste contacten leggen. Soms moet je binnen korte tijd iets doen, bijv. water halen omdat je anders uitdroogt in de hitte. De game is niet erg spannend, maar misschien hoeft dat ook niet: het verhaal is 'spannend' genoeg. De gebeurtenissen die voorkomen in On the Ground Reporter zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen en opgebouwd uit voornamelijk bestaande interviews, journalistieke artikelen en boeken. Het foto- en filmmateriaal is de laatste jaren gemaakt door verschillende Nederlandse journalisten.

Het spel kan goed ingezet worden om leerlingen kennis te laten maken met de problemen in Darfur. Een opdracht zou kunnen zijn om in groepjes het spel te spelen waarna elk groepje in een presentatie, essay of in een wiki één aspect van de oorlog moet uitdiepen: het conflict, de leefsituatie in de kampen, de janjaweed enz. Zo kan een totaalbeeld ontstaan waarin niet goed of slecht een rol speelt, maar waarin voorop staat dat in de huidige situatie er geen winnaars kunnen zijn.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vind spel voor deze applicatie wel een erg groot woord. Het is een typisch voorbeeld van ondergang aan audiovisuele middelen in plaats van te focusen op leuke en goede gamedesign.
Er zit geen uitdaging in het spel en lijkt meer op een tiental aan elkaar geknoopte youtube filmpjes.

m2cm zei

@anoniem,
smaken verschillen natuurlijk en het hangt ook af van waar je dit spel mee vergelijkt. Ik denk dat je het niet moet vergelijken met een commerciële entertainmentgame: het zal met een klein budget gemaakt zijn. En natuurlijk kan daar creatiever mee omgesprongen worden, wat een leuker spel kan opleveren. Maar voor de makers van het spel was het filmmateriaal aanwezig, en geen gamedesigner, vermoed ik. En dat is natuurlijk een belangrijke drijfveer voor de makers van het spel. Als jij aanbiedt iets beters te maken met de beschikbare materialen, dan zullen ze vast graag op je aanbod ingaan ;-)
Maar ook al kan het beter, dat maakt de game m.i. nog niet slecht. Ik denk dat veel leerllingen liever deze game spelen dan een stuk tekst lezen in een boek.