dinsdag 26 januari 2010

Een-en-twintig eDingen

afbeelding van het getal 21Afgelopen week zijn we bij SURFnet officieel van start gegaan met de cursus 21eDingen. Deze cursus is afgeleid van de cursus 23 Onderwijsdingen, die op zijn beurt afgeleid is van de cursus 23 Dingen. En die cursus is dan weer gebaseerd op de cursus 23Things van Helene Blowers.

In de cursus 21eDingen gaat het over het gebruik van e-tools in het onderwijs. We gokken er voorlopig op dat we 21 e-tools gaan behandelen, maar als de cursus een succes wordt zouden het er ook 121 kunnen worden. De cursus 21eDingen is net als de andere cursussen:
  • een cursus waarbij het gebruik van een weblog centraal staat. In de eerste les maken de cursisten een weblog aan. Dit weblog wordt gebruikt voor communicatie met de medecursisten, de coaches en de buitenwereld;
  • een cursus waarbij je leert door te doen. De cursisten leren over eDingen door ermee aan de slag te gaan;
  • een vorm van blended leren: de inhoud van de cursus wordt via het web aangereikt en bestudeerd; de cursisten worden f2f op hun eigen werkplek ondersteund bij hun studie.
De cursus 21eDingen is in een aantal zaken onderscheidend ten opzichte van de voorgangers:
  • de cursus 21eDingen behandelt niet alleen web 2.0 tools, maar ook andere tools die in het onderwijs gebruikt (kunnen) worden;
  • het is een cursus die bestemd is voor docenten in het hoger onderwijs;
  • de cursus is niet geschreven door één persoon, maar door een team van experts.
Over dat laatste ben ik erg enthousiast: het is de bedoeling dat deze groep schrijvers, samen met anderen die ervaring/inzicht hebben in het gebruik van web 2.0 tools in het hoger onderwijs, een netwerk gaan vormen. Wat het netwerk precies gaat doen, moet nog afgesproken worden, maar het lijkt mij erg handig als er een groep is waar je terecht kunt als je vragen hebt over het gebruik van ict-tools in het hoger onderwijs. Die kennis is nu erg verspreid, omdat het onderwerp ook breed is. Maar ik denk dat als we met ons allen de koppen bij elkaar kunnen steken, we niet alleen in staat zullen zijn te laten zien dat ict mogelijkheden heeft, maar ook hoe we dat voordeel kunnen boeken. En dat lijkt me zeker een stap vooruit!

Afbeelding van Gracias!, gepubliceerd onder CC-by-nc-nd.

Geen opmerkingen: