dinsdag 16 maart 2010

Waar zoek jij?

Afbeelding van een vergrootglasVorige week schreef ik een blogpost over het belang van bronnenkennis: als je weet welke bronnen je kunt doorzoeken om een antwoord te krijgen op je vraag, dan heb je je vraag al voor de helft beantwoord. Dat bracht me ertoe om voor mezelf na te gaan welke bronnen ik gebruik waarvoor.

Allereerst ben ik - dat zal niemand verbazen - een trouwe volger van talloze blogs. Ik gebruik blogs om op de hoogte te blijven, en vertrouw erop dat ik mijn blogs zo heb gekozen dat ik daarmee a) op de hoogte blijf van recente ontwikkelingen, b) dat ik kan vertrouwen dat wat ik lees correct is en c) dat elk nieuwtje gelegd wordt naast de mogelijkheden die passen bij datgene waar ik me mee bezig hou (ict en onderwijs). Blogs doorzoek ik meestal met Google Blogsearch.

Ik volg ook een aantal mensen via Twitter. Daarmee krijg ik werkelijk steeds de allerlaatste nieuwtjes binnen. In de Twitterstroom die ik volg zit meer ruis: de mensen die ik volg schrijven ook over dingen die niet direct met hun en mijn vakgebied te maken hebben. Ze geven ook vaak wat meer persoonlijke informatie weg, en er is minder verdieping. Ik voel me bij Twitter ook minder zelf aan het stuur staan: ik krijg, in vergelijking met blogs, veel informatie waar ik niet op zit te wachten. Ook ken ik niet iedereen van wie ik de berichten volg omdat ik niet alleen de tweets volg van personen, maar ook op onderwerp. Dat betekent dat ik niet altijd de informatie vertrouw die ik via dat kanaal binnen krijg. Het leuke daarvan is wel dat je soms bij dingen uitkomt die je uit jezelf nooit had gezocht maar die wel interessant blijken te zijn. Serendipiteit dus. Als ik weinig tijd heb, is Twitter de eerste informatiekraan die ik dichtdraai, maar als ik op zoek ben naar verbreding is het de eerste kraan die open gaat. Als er een voor mij interessant evenement is, maak ik graag gebruik van de Twitter om te volgen wat er daar gebeurt. Meestal gebruik ik daarvoor Tweetdeck en soms ook van TwitterSearch.

Ik ben ook lid van verschillende vakcommunities en nieuwsgroepen. Daar krijg ik minder directe informatie binnen, maar gaat het vooral om interactie wat soms tot hele nieuwe inzichten leidt. Bij sommige communities worden de berichten bewaard, wat leidt tot een prachtig archief waar ik graag uit mag putten. Eén van de mooiste communities die ik ken op het gebied van onderwijs en ict is de Scholenlijst; het netwerk maar ook het archief van de Scholenlijst zijn voor mij een nagenoeg onuitputtelijke bron van informatie.

Naast zoeken via en in deze sociale netwerken maak ik natuurlijk ook gebruik van de gewone zoekmachines. Meestal Google, soms aangevuld met Yahoo of met Clusty (handig, vind ik, om verwante termen te vinden en zo mijn zoekopdracht te verfijnen). Zoekmachines gebruik ik als ik direct antwoord wil op een duidelijk afgebakende vraag: een definitie van een begrip, feiten, een naam of de titel van een boek, enz.

Als ik zoek naar beeldmateriaal kom ik meestal terecht bij Flick en bij YouTube. Bij beide maak ik gebruik van de ingebouwde zoekopties en meestal biedt dat ruim voldoende mogelijkheden. Voor bewegende plaatjes maak ik graag gebruik van Picsearch: daar kun je specifiek zoeken op animated gifs, wat ik erg handig vindt.

Daarnaast heb ik in de loop van de jaren een enorme hoeveelheid favoriete websites verzameld, waar ik graag op terugval als ik op zoek ben naar bijv. leermaterialen. En - last but not least - ik maak graag gebruik van het archief van mijn eigen weblog. Want na zoveel jaar bloggen heb ik daar ook een fikse verzameling met tips en trucs waar ik zelf met enige regelmaat op terugval omdat ik nog wel weet dat ik me ooit heb verdiept in een onderwerp maar geen idee meer heb wat ik toen precies heb ontdekt ;-)

Wat zijn jullie favoriete websites/zoekmachines/ingangen naar informatie? Hebben jullie nog tips voor mij?

Afbeelding van Jeffrey Beall, gepubliceerd onder CC-by-nd.

2 opmerkingen:

Gerard Dummer zei

Dag Margreet,

Ik heb mijn eigen zoekproces eens in een post beschreven: http://www.gerarddummer.nl/blog/2007/07/hoe-werkt-zoeken-voor-mij.html

Zou hier nog eens een post aan moeten weiden volgens mij.

m2cm zei

@Gerard,
Volgens mij is zoeken een onderwerp waarover je niet alleen veel kunt vertellen, maar dat ook steeds verandert. Er komen steeds nieuwe soorten bronnen bij en ook steeds nieuwe manieren om te zoeken. Genoeg stof dus voor nog een paar blogposts ;-)