vrijdag 2 juli 2010

Einde van het schooljaar

screenshot logo Zimmer TwinsZoals Martijn gisteren al zei: voor dit schooljaar zit het webloggen er weer op. Bloggen is leuk om te doen, maar niet bloggen kan ook erg prettig zijn ;-)

Maar voordat we de deur achter ons dicht trekken nog wat tips voor de vakantie. Voor leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs: in september gaat de Creative Game Challenge weer van start. Volgend jaar is het thema van de wedstrijd 'water'. En rond dat thema zijn leuke games te maken: over ijs en alles wat daarbij hoort (niet gek, als het zo warm is als nu), over waterleidingen, over de zee of over stoom, over waterpistolen of over communicerende vaten: er is genoeg te bedenken.

Voor leerkrachten en leerlingen in het basisonderwijs: verdiep je eens in de tool Zimmer Twins. Daarmee maak je met gemak in een uurtje een complete animatie van een zelfverzonnen verhaal, op basis van een een aantal kant-en-klare achtergronden met daarbij één of meer characters. Bij elk character zijn een aantal animaties beschikbaar:
  • animaties waarbij het figuurtje iets zegt of denkt. In de spraakbubbel kan je een tekst invullen
  • animaties waarbij je figuurtje beweegt, bijv. lopen, springen, dansen, verstoppen enz.
  • animaties waarbij je figuurtje een emotie uitdrukt, bijv. boos, verveeld, opgelucht enz.
  • animaties als tussenbeelden, zonder het figuurtje erbij, bijv. een animatie van een explosie, een afbeelding met daarop de tekst 'later', een krant waar je een tekst in kunt schrijven enz.
Je kiest de gewenste animatie en door erop te klikken. In een zinnetje wordt beschreven wat er gebeurt in die animatie, bijv.: 'Edgar geeft Eva niets in de straat'. In die omschrijving zijn een aantal woorden aanklikbaar, In dit voorbeeld zijn dat 'Edgar', 'Eva', 'niets' en 'straat'. Door op zo'n woord te klikken, kan je ze veranderen in een ander, bijvoorbeeld: 'Eva geeft Edgar een boek in het park. De wijzigingen worden zichtbaar gemaakt in het beeld, waardoor weer een heel andere animatie ontstaat.

Door een aantal animaties achter elkaar te zetten ontstaat een filmpje. Als je een (gratis) account hebt aangemaakt, kan je het filmpje opslaan in je eigen bibliotheek. Wie een betaald account neemt, kan die filmpjes ook aan anderen laten zien: met een gratis account kan je alleen als je ingelogd bent je filmpjes bekijken. Je kunt dus niet een link doorsturen aan iemand anders: daarvoor heb je een betaald account nodig. Maar kinderen kunnen natuurlijk wel aan elkaar hun filmpje laten zien in de klas.

Sterk van Zimmer Twins vind ik het gemak waarmee de animaties gemaakt kunnen worden, de variatie van de beschikbare beelden en het feit dat ze kinderen als ze zich aanmelden vragen om een e-mailadres van een ouder. De gegevens om in te loggen worden vervolgens ook naar die ouder gestuurd, waardoor kinderen (in principe) niet zonder medeweten van hun ouders een account aan kunnen maken.

Werken met Zimmer Twins is echt leuk: binnen een paar minuten ben je in staat om met de tool te werken en er verhalen mee te maken. En dat is iets waar veel kinderen erg van genieten!

Maar voor nu: prettige vakantie allemaal en tot in september!

Geen opmerkingen: