maandag 13 september 2010

MediaMachtig: subsidies voor het basisonderwijs

Logo MediaMachtigJa, we gaan weer beginnen! Ik open dit nieuwe blog- en schooljaar met belangrijk nieuws. Met hulp van velen is het me gelukt om mijn droom te verwezenlijken. In de zomervakantie is de Stichting MediaMachtig geboren: een stichting waar basisscholen subsidie kunnen aanvragen voor een mediawijsheidproject. Scholen voor speciaal of gewoon basisonderwijs kunnen een subsidieaanvraag indienen voor een onderwijsvernieuwingsproject, waarbij mediawijsheid geïntegreerd wordt in het curriculum en waarbij dus zowel leerdoelen gerealiseerd worden uit de bestaande vakken, als leerdoelen ten aanzien van mediawijsheid.

MediaMachtig is een project waarin de scholen zelf de belangrijkste rol gaan spelen: alleen scholen kunnen een aanvraag indienen, de beoordeling van de aanvragen zal worden gedaan door mensen die zelf voor de klas staan en ook bij de begeleiding van de projecten ligt een taak voor het onderwijs zelf. De projectleiders zullen worden bijgestaan door 'Maatjes': mensen met kennis en ervaring op het gebied van onderwijs en media.

Basisscholen die een idee hebben voor een project kunnen een aanvraag indienen. Om het fonds in stand te houden, wordt voor het indienen van een aanvraag een bedrag van 25 euro in rekening gebracht. Met dat bedrag maak je kans op een subsidie van 1000 euro. MediaMachtig kan dit schooljaar aan 20 projecten subsidie toekennen.

Het werk voor Stichting MediaMachtig wordt helemaal gedaan op vrijwillige basis, waardoor al het geld dat we krijgen van onze sponsors naar de scholen zelf kan gaan. Dat werk kan natuurlijk niet alleen door het bestuur gedaan worden: daar hebben we hulp bij nodig. Gelukkig hebben we al van een paar mensen hulp gehad: Harm Hofstede heeft heel wat uurtjes gestoken in het opzetten van de website en De Ruimte Ontwerpers heeft een prachtig logo voor ons gemaakt. En - heel belangrijk - we hebben subsidie gehad van het programma DigivaardigDigibewust om de stichting op te richten en subsidies voor het onderwijsveld ter beschikking te kunnen stellen. Maar daarmee zijn we er nog lang niet: we hebben nog veel meer mensen nodig.

Om te beginnen hebben we scholen nodig die een aanvraag gaan indienen. Meer aanvragen per school is ook toegestaan!
Daarnaast hebben we 'Maatjes' nodig: mensen die - op vrijwillige basis - scholen willen helpen bij het uitvoeren van het project. Je kunt je als Maatje aanmelden via de site.
En tot slot hebben we ook mensen nodig die helpen bij de organisatie. We willen een centrale kick-off organiseren en het zou ook fijn zijn als we mensen hebben die helpen bij het uitbouwen van de site. Want die kan nog best wat meer inhoud gebruiken, zowel wat betreft beeld als tekst. Als je daaraan een bijdrage wilt leveren, stuur me dan even een berichtje.

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over dit project, en dat ga ik de komende weken dan ook zeker doen. Maar neem om te beginnen eens een kijkje op de site. En verspreid dan alsjeblieft deze blogpost: hoe meer mensen ervan weten, des te meer aanvragen we krijgen en hoe meer we kunnen laten zien dat in het onderwijs er veel goede ideeën zijn om kinderen te leren hoe ze bewust gebruik kunnen maken van media. Dus: blog, twitter, stuur mailtjes en vermeld dit bericht in nieuwsbrieven, stuur het bericht door naar collega's, naar directies en besturen en help mee om het onderwijs de kans te geven mediawijsheid een plaats te geven in de les!

2 opmerkingen:

Ron Zuijlen zei

@ Magreet,
Gefeliciteerd! Ik heb deze blogpost al doorgestuurd aan enkele vrienden en bekenden in het basisonderwijs.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Ron,
Fijn: hoe meer mensen een aanvraag indienen, hoe blijer ik word ;-)