dinsdag 19 oktober 2010

Irritante zoemers voor natuurkunde of biologie

afbeelding muskietDe meeste scholen verbieden het: mobieltjes die tijdens de les afgaan. Begrijpelijk want het kan natuurlijk verschrikkelijk storend zijn in bepaalde situaties. Maar het is best leuk om af en toe die mobieltjes bewust wel te gaan gebruiken. Bijvoorbeeld voor een les over geluid, voor de vakken biologie, natuurkunde of - op de basisschool - techniek.

Om te beginnen laat je de leerlingen de site Free Mosquito Ringtones bezoeken. Op die site kan je ringtones beluisteren en downloaden met verschillende frequenties, van 8 tot en met 22 khz. Een ringtone met een frequentie van 8khz is nog voor (bijna) iedereen hoorbaar, maar om een ringtone van 22 khz te kunnen horen moet je niet ouder zijn dan 18 jaar (of natuurlijk een verschrikkelijk goed gehoor hebben). Ik vond het erg leuk om op die manier eens te horen hoe goed/slecht mijn gehoor is. En het is echt heel vreemd om te ervaren dat je bepaalde geluiden niet meer hoort, terwijl anderen om je heen die wel horen!

Na wat met de geluiden te hebben gespeeld, krijgen de leerlingen de opdracht om met het gratis te downloaden programma Audacity te onderzoeken of de op de site opgegeven frequentie juist is en hoe zo'n golfpatroon eruit ziet. Met het eveneens gratis programma Visual Analyzer kunnen ze vervolgens hun eigen stemgeluid in beeld brengen. Laat ze maar eens proberen hoe hoog het geluid is dat ze kunnen produceren (wel zelf watjes meenemen voor in je oren!).

Na één les met deze experimenten heb je genoeg vragen voor een aantal lessen over geluid en de werking van het menselijk oor.

O ja: als je indruk wilt maken op je leerlingen, schaf dan tevoren een heel gevoelige microfoon aan en sluit die - voor je leerlingen onzichtbaar - aan op het programma Visualiser op je p.c. Wanneer dan leerlingen afhaken bij een te hoge frequentie, dan kan je achteloos zeggen dat jij het nog wel hoort (ziet) ...... !


Afbeelding van Gustavo, gepubliceerd onder CC-by-nc-sa.

Geen opmerkingen: