woensdag 13 oktober 2010

Welk netwerk heeft een website?

Wie wil weten welke waarde een website heeft, doet er goed aan om na te gaan hoe vaak en wie of welke websites naar die website linken.

Wordt er veel naar een website gelinkt, dan betekent dat dat veel mensen waarde hechten aan de inhoud van een site. Dat zegt nog niets over de kwaliteit van de site: het kan ook zijn dat mensen naar die site verwijzen als voorbeeld van hoe iets niet moet. En er zijn ook website-eigenaren die met anderen vragen om - soms tegen betaling - naar hun site te linken zodat die hoog in de zoekmachineranking terecht komt.

Je moet daarom ook altijd onderzoeken wie naar een website linkt. Zijn dat organisaties van naam en faam of zijn dat privé-websites of websites die weinig of niets met het onderwerp te maken hebben? Op basis van het netwerk van een website kan je aardig bepalen of die website door de kenners belangrijk wordt gevonden of niet.

Het kan heel informatief zijn om eens te onderzoeken hoe vaak en wie er allemaal naar jouw schoolwebsite linken. Dat kan heel eenvoudig door in een zoekmachine het commando link:URL-van-je-school. Je krijgt dan het aantal treffers te zien, en natuurlijk ook welke organisaties of personen een link hebben aangebracht naar jouw website.

De visuele zoekmachine TouchGraph, gebaseerd op Google, is bedoeld om het netwerk van een website zichtbaar te maken. Dat doet hij in de vorm van een afbeelding in plaats van door middel van tekst. De onderzochte website staat in de afbeelding centraal en daaromheen worden gerelateerde websites getoond als bolletje, voorzien van de URL. In de afbeelding worden soortgelijke websites (volgens Google) bij elkaar gezet en afgebeeld in eenzelfde kleur .

Het aantal bolletjes en de getoonde URL's zorgen ervoor dat je een goede inschatting kunt maken van de waarde van een website. Daarbij krijg je een aardig beeld welke onderwerpen verwant zijn aan het onderwerp van die website. Voor een leerling die bezig is met een werkstuk is het de moeite waard om eens te kijken naar die gerelateerde sites: het kan interessante achtergrondinformatie opleveren en/of zijn blik op het onderwerp verbreden.

5 opmerkingen:

Johannes zei

Volgens mij kun je dit heel beperkt inzetten bij leerlingen. Ik heb een aantal testjes gedaan en het gaf een zeer diffuus beeld.

Het visualiseert absoluut op een mooie manier en bij sommige sites levert het relevante schema's op, maar naar mijn idee toch nog teveel als toevalstreffer. Als je de site al kent, weet je welke linken relevant zijn. Zo niet, dan is dat lastig in te schatten.

Groet,
Johannes

Marco Zocca zei

Bedankt voor de tip Margreet.
Ik ben benieuwd of het oog geschikt is om vakspecifieke leerplannen te beschrijven (domeinen, subdomeinen, vaardigheden, onderwerpen etc) inclusief relaties tussen de leerplannen en op een leuke manier weer te geven.
De applicatie kost wel wat geld.

Groet, Marco

m2cm zei

@Johannes,

Ik heb het zelf geprobeerd en was wel tevreden over het resultaat. Maar ik kan me indenken dat het alleen goed werkt als er vaak genoeg naar een site gelinkt wordt. Maar het lijkt me sowieso goed als je naast deze tool ook nog andere tools gebruikt.

@Marco,
Ik heb geen idee of het ook werkt bij andere zaken. Je zou ook kunnen kijken naar de aquabrowser: die geeft ook relaties aan tussen zoektermen. Lijkt me goed om die in ieder geval naast deze tool te leggen.

@Allen,
Excuus: ik heb het hier over GraphTouch, terwijl de tool TouchGraph heet. Zal het even verbeteren.

Marco zei

Dag Margreet, de aqubrowser van Medialab... Weet je dat ik in 1986 veel demonstraties heb bedacht en geschreven voor de Teleac cursus "Personal Computer 2"? In de afleveringen over verschillende database programma's heb ik Freebase laten zien van Cat Benelux uit Schelinkhout. Ja, ook Thijs Chanosky. Ik liet zien hoe je via vrije tekst kon zoeken naar schilderijen van het Kroller Muller museum met koppeling naar een beeldplaat voor de bijbehorende afbeeldingen. Romantiek en het besef dat je oud wordt :-)

m2cm zei

@Marco,

Time flies; it daarentegen lijkt soms stil te staan ;-) De Aquabrowser is nog steeds <a href="http://zoeken.bibliotheek.nl/>in gebruik</a> bij de openbare bibliotheek.