woensdag 3 november 2010

Gouden Apenstaart weer van start

Om leerlingen mediawijs te maken, moet je actief, kritisch en bewust aan de slag met media, schreef ik afgelopen maandag in dit weblog. Een leuke manier om dat te doen, is door met je leerlingen mee te doen aan de verkiezing van de Gouden Apenstaart. De Gouden Apenstaart wordt uitgereikt aan degene die de beste website maakt voor kinderen. Er zijn 2 Gouden Apenstaarten te verdienen: er is een staart voor de beste website gemaakt door kinderen en een staart voor de beste website gemaakt door volwassenen.

Hoe kan je de Gouden Apenstaart gebruiken om je leerlingen mediawijs te maken?
Om te beginnen kan je je leerlingen stimuleren om een eigen website te maken en die in te sturen. Je kunt ook met je leerlingen websites van anderen bekijken en die voordragen voor de Gouden Apenstaart. Hoe je dat kunt doen, staat beschreven in deze les die door Mijn Kind Online is gemaakt.

Je kunt ook wachten totdat de nominaties bekend zijn (op 17 januari 2011) en dan websites bekijken en je leerlingen laten stemmen (tot 1 februari 2011). In dat geval kan het maken van een eigen site een goede manier zijn om de leerlingen alvast bewust te maken hoe een website in elkaar zit en waar je aandacht aan moet besteden. Daarbij kan je gebruik maken van de criteria die door de jury van de Gouden Apenstaart gebruikt worden voor het selecteren van de aangemelde websites. Maar laat eerst je leerlingen daarover nadenken: ze hebben vaak heel duidelijke ideeën over wat goed en fout is aan de websites die ze zelf bezoeken en het geeft jou als leerkracht een goed beeld van wat op internet voor jouw leerlingen belangrijk is.

Overigens: de Gouden Apenstaart is een initiatief om trots op te zijn. Dit Nederlandse product is overgenomen in 14 landen in de EU en wordt zo naar Europees niveau getild. Uiteindelijk zal dit leiden tot een winnaar op Europees niveau. Ik hoop natuurlijk dat Nederland wint!

Geen opmerkingen: