maandag 14 februari 2011

Voki voor scholen

screenshot van aankondiging educatie-versie VokiAfgelopen week kreeg ik een mailtje dat Voki, een tool waarmee je gesproken berichten kunt maken, online zetten en voor kunt laten lezen door een zelf vormgegeven avatar, een educatieve versie heeft uitgebracht. Ik was daar wel benieuwd naar omdat ik een grote fan ben van Voki: door de speelse en creatieve aanpak kan je leerlingen stimuleren om met taal aan de slag te gaan, en door de emotionele betrokkenheid betrokkenheid bij de avatar verbetert het leerrendement. Genoeg reden dus om eens te kijken naar de educatieve versie van Voki!

Wat is er nieuw in deze versie? Heel prettig vind ik het feit dat de educatieve versie vrij is van advertenties. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat de meeste jongeren zich niet snel door reclame laten misleiden, maar advertenties zijn natuurlijk wel verstorend en Voki kan ook gebruikt worden voor een jonge leeftijdsgroep die misschien de reclame-uitingen niet doorzien.

Een andere toevoeging aan de educatieve versie is een database met lesplannen. Je kunt de database doorzoeken op niveau en op vak. Op dit moment staan er ruim 30 ideeën om Voki in te zetten voor het leren. En daar zitten een paar erg onverwachte ideetjes bij, bijv.:
  • een les over stereotypes (Anti-Stereotype project),
  • een les over non-verbale communicatie (Delivery),
  • een les over hoe je door middel van een tekst iemand kunt overtuigen van iets (Fact, Value Policy),
  • een les over verschillende regeringsvormen,
  • een les over mediawijsheid, waarin o.a. aan de orde komt hoe je plagiaat kunt vermijden en hoe je moet verwijzen naar bronnen op internet (Technology-Media in the Digital Age).
Voor wie Voki nog niet kent, hieronder een door mij aangemaakte Voki die vertelt wat je kunt doen met deze tool. Het zou leuk zijn als je een reactie achterlaat op deze post in de vorm van je eigen Voki*.*Helaas biedt Voki op dit moment geen comment-functie meer: dat bleek veel problemen te geven. Hopelijk bouwen ze dat wel weer in (er zijn al een aantal vragen gesteld daarover), maar dat moeten we afwachten.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Kun je zo'n voki ook gebruiken in powerpoint of moodle?

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@anoniem,

Als je een voki hebt gemaakt, dan wordt die opgeslagen onder jouw account. Daar kan je 'm altijd (laten) bekijken. Je kan een voki verwerken in een powerpoint door een link naar die voki in de ppt op te nemen. Je kunt dan in je ppt doorklikken naar de voki online. Je kunt (in ppt-versies 2007 en 2010) de voki embedden zodat je 'm direct in je dia ziet (via 'invoegen', 'video van website').

Ik vermoed dat je in Moodle op dezelfde manier met Voki om kunt gaan, maar dat weet ik niet zeker. Maar je kunt natuurlijk altijd een link opnemen en dan doorklikken naar de website waar jouw voki staat.