donderdag 8 september 2005

Games om je een attitude eigen te maken

In mijn post van 6 september beloofde ik op een later moment nog in te gaan op de educatieve functie die een game kan hebben. Ik noemde toen de mogelijkheid lesstof aan te bieden door het in te bedden in games. Een andere mogelijkheid wordt beschreven in het augustusnummer van Innovate. Games, en met name RPG's en simulaties, bieden niet zozeer lesstof aan, maar leren de speler om op een bepaalde manier tegen zaken aan te kijken. Ben je in de game een laborant, dan leer je op welke manier je onderzoek moet doen naar bepaalde stoffen. Ben je een fotograaf, dan leer je op welke dingen je moet letten als je een foto maakt. Een game kan je niet alleen de kennis bijbrengen die je nodig hebt voor een bepaald beroep of functie, maar ook de attitude van een professional. Hoe kijkt men in een bepaalde beroepsgroep tegen bepaalde vraagstukken aan, welke normen en waarden hanteert die beroepsgroep? Een bioloog kijkt op een andere manier aan tegen bijv. de bloedsomloop dan een arts. En een psycholoog zal op een andere manier praten over zenuwen dan een neuroloog. Een game kan een omgeving zijn om ervaring op te doen met de wereld van een beroepsgroep. Je maakt je dan niet zozeer kennis eigen, als wel een manier van tegen de dingen aankijken. En dat is een aspect van leren dat in andere onderwijsvormen lang niet altijd even goed wordt vormgegeven!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, ik denk dat de (educatieve) mogelijkheden van het simulatie-aspect van een game nog wel eens onderschat worden. Overigens heb ik het gevoel dat alleen de jongste kinderen nog aan simulatie op school toekomen, bijv. in de poppenhoek of als ze winkeltje spelen... En dat terwijl kinderen in hun vrije tijd bijna niet anders doen (en wellicht intuitief feilloos aanvoelen dat ze hiervan leren).

Ik heb het laatste nummer van Innovate vorige week gefurld en lees regelmatig een stukje!

m2cm zei

@Sybilla,

Toch wordt er ook in het VO wel wat gedaan aan simulatie. Het beste voorbeeld dat ik ken is het managementgame Bizzkidz: http://www.bizzkidz.nl/. Dat wordt met veel enthousiasme ieder jaar gespeeld. Er komt bij de i&i conferentie (http://www.ieni.org/confarchief/conf2005/index.htm) op 23 en 24 november waarschijnlijk iemand over vertellen: leuk! Er zal sowieso veel aandacht zijn voor educatieve games dan, met o.a. Marc Prensky en Mark Overmars. Kom je ook?

Anoniem zei

Hoi Margreet,
Ik ga ook al naar de Surf Onderwijsdagen op 15 en 16 november (http://www.edusite.nl/edusite/agenda/13997) o.a. om mede een preconferentie te verzorgen en om Marc Prensky te horen spreken! Dat wordt dus wellicht wat veel van het goede...