maandag 5 maart 2007

WRTS-lijsten vinden met Alltheweb

WRTS-lijsten gevonden met AllthewebVorig jaar in december maakte ik melding van het programma WRTS. Met dit programma kun je op een leuke manier woordjes overhoren. Je kunt het als docent gebruiken om de kennis van de leerlingen te toetsen, maar ook leerlingen kunnen er gebruik van maken om zichzelf te gebruiken. Een tijdje geleden werd mij (door een lerares Engels) gevraagd of ik wist waar er ingevulde lijsten te vinden waren voor WRTS. Want het is een leuk programma, maar de meeste mensen vinden het minder leuk om de te leren stof in te voeren. Het is natuurlijk veel makkelijker als je gebruik kunt maken van lijsten die door anderen al ingevoerd zijn.

Zo'n vraag is een kolfje naar mijn hand: ik vind het altijd leuk om rond te snuffelen op het web. De eerste lijsten waren snel gevonden: Op de site van de vakcommunity Engels staat een kleine collectie van WRTS-lijsten. Op WRTS vind je ook nog een lijst met themawoorden.

Via Google vond ik nog een paar andere lijsten: gezocht en o.a. gevonden:
http://www.mistervisser.wrts.nl/,
http://engelsguidobavo.wrts.nl/,
http://stmcordewener.wrts.nl/,
http://tgulpen.wrts.nl/,
http://slhwenders.wrts.nl/,
http://plmahoubiers.wrts.nl/.

Maar ik was ervan overtuigd dat er veel meer te vinden moest zijn op internet. Je kunt namelijk heel eenvoudig lijsten via de WRTS-site publiceren op internet. Je kiest dan een naam voor je lijst, en upload je lijst naar de server van WRTS. De site komt dan te staan op een internetadres waarin eerst de naam van je lijst staat, gvolgd door '.wrts.nl'.

Het leek mij dat je die URL's zou moeten kunnen vinden door middel van het commando 'site:wrts.nl'. Daarmee geef je de zoekmachine de opdracht om de zoektocht te beperken tot sites die eindigen op wrts.nl. Zoeken met Google leverde tot mijn verrassing weinig op. Daarmee kreeg ik alleen resultaten waarin wrts vooraan in de domeinnaam stond, en geen sites waarin het achteraan in het internetadres staat. Gelukkig zijn er meer zoekmachines dan alleen Google, dus ik probeerde hetzelfde commando in mijn 'second best'-zoekmachine: Alltheweb. En jawel hoor: deze keer was het wel raak. Ik kreeg maar liefst 527 treffers. Een deel hiervan waren pagina's met wrts vooraan in de domeinnaam, maar ik kreeg ook een heleboel pagina's met wrts achteraan. Pagina's dus van gebruikers die hun lijsten hadden geupload en ter beschikking stelden van anderen.

Mocht je dus op zoek zijn naar door anderen gemaakte WRTS-lijsten, dan kun je hier je hart ophalen. Je kunt de lijsten van anderen kopiëren naar je eigen WRTS-pagina door te klikken op de link 'overnemen' die staat naast de namen van de lijsten. Wel een waarschuwing daarbij: realiseer je wel dat er geen garantie zit op de ingevoerde woorden. Er zullen vast lijsten tussen zitten waar foutjes in zitten. Controleer dus de woorden voordat je ermee aan de slag gaat.

N.B. Je kunt ook lijsten uit Teach2000 'kopiëren' naar WRTS. Een redelijke uitgebreide lijst van Teach2000 vind je op de site van Teach.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Margreet van de Berg.

Ik ben ook op zoek voor een leerling die een online enquete wil afnemen (bij een heel diverse groep mensen) over een maatschappelijk onderwerp.
Het zou voor hem erg leuk en praktisch zijn als hij dit online kon doen.
Ik heb gezocht maar kom steeds op bedrijven die er wat voor vragen of gratis polls (engelstalige sites)waar alleen maar vrij korte vragen zijn in te voeren.
Als voorvechtster van ICT-gebruik op school ben jij misschien wel op de hoogte van een mogelijkheid?

Groetjes, Vivian Vegter, Rotterdam

m2cm zei

@Vivian,
Heb je/heeft hij al eens gekeken naar de websitemaker van Kennisnet? Daar heb je redelijk uitgebreide mogelijkheden om vragen te stellen, en je kunt de resultaten in excelformaat bekijken. Dat lijkt mij in dit geval een bruikbare toepassing!

Anoniem zei

hoe gebruik je de spraakcomputer als een gedeelde lijst overneemt in wrts?

help mij svp...

Anoniem zei

het zijn nu al 532 zoek resultaten!!!

m2cm zei

@Anoniem,
Ik heb geen idee of en hoe je de spraakcomputer kunt instellen als je lijsten overneemt. Heb je die vraag al eens voorgelegd aan de makers van het programma WRTS? Ik vermoed dat zij daar wel naar hebben gekeken. In het colofon staat hoe je die kunt bereiken.

Hans zei

Beste anoniem. Mischien is de site freewebs een idéé. Freewebs ondersteunt meerdere functies waaronder een poll functie.

M.v.g. Hans

Unknown zei

Op
www.impikoko.wrts.nl (Engels)

zijn woordjes in de context geplaatst.
Op dit moment wordt gewerkt aan het basisniveau Wordskill.

Het is een NL-UK samenwerking.
Hopelijk worden de lijsten vaak bekeken en overgenomen.

Ruud

m2cm zei

@Ruud,
Vind je het goed als ik jullie initiatief een keer in een nieuw blogje opneem? Dit is al een vrij oude post en ik denk dat er nog maar weinig mensen zijn die 'm bekijken.
Overigens wel verwarrend al die namen: Ruud, Marius en Impikoko. Who's who ;-)

Unknown zei

Dag Margreet,

Ik hoop dat je ons initiatief in een nieuw blogje wilt opnemen.

De site is nog steeds te vinden onder de naam impikoko.wrts.nl

Btw Impikoko is het hondje van Louis Couperus.

Ruud is mijn echte naam.

Wordskill is bijna klaar.
De laatste lijst is de 'contents' en kun je zien hoe ver we zijn.

Ik hoop dat de respectievelijke lijsten vaak gedownload cq overgenomen worden.

m vr g

Ruud

ijzee at seniorennet dot zzn dot com

Anoniem zei

heey margreet ik zoek lijsten van grandeslignes 1 havo vwo deel b.ik vind wel lijsten maar die zijn allemaal niet goed staan de goede woorden niet in

mischien dat u het vind

m2cm zei

@Anoniem,

Is dit wat je zoekt? Ik heb dit overzicht gevonden door de zoekmachine het volgende commando te geven:
"grandes lignes" inurl:wrts, oftewel: zoek naar de combinatie van woorden 'grandes lignes' op een webpagina waar in de URL de letters 'wrts' voorkomen.
Daarmee kwam ik bij deze lijst uit.

Anoniem zei

oke heel erg bedankt margreet