maandag 17 september 2007

Spelletjes voor het brein

Naar de site Games for the BrainSpelletjes om de hersens mee te trainen zijn behoorlijk in opkomst. Ze waren er natuurlijk al ver voor het computergame-tijdperk. Kruiswoordpuzzels, raadseltjes, doorlopers, cijferpuzzels: je hebt er geen computer voor nodig. Puzzelspelletjes hadden een redelijk oubollig imago: het algemene beeld was toch dat ze vooral werden gespeeld door ouderen en een enkele wizkid. In juni vorig jaar verscheen het spel Dr. Kawashimi's Brain Training. Dat wordt gespeeld op de Nintendo DS, en daarmee werd het een stuk aantrekkelijker om puzzelspellen te spelen. Nu is de Nintendo DS niet echt een gameconsole voor jongeren (ik schat in dat hij beter ligt bij kinderen van de basisschool, dan bij kinderen van het voortgezet onderwijs), maar ik denk wel dat er nu wat positiever wordt gedacht over puzzelgames dan voorheen. Alleen heten ze nu niet meer puzzelspellen, maar worden ze meestal aangeduid met 'Braintrainers' (of varianten op dat woord).

Ook online zijn er veel braintrainers te vinden. Zo ontdekte ik laatst de site 'Games for the Brain'. Daar staan een heleboel spelletjes: puzzels (Dragger), optelsommetjes (Numberhunt), Mastermind (dat hier Guess the Colors wordt genoemd), Sudoku, anagrammen (Anagramania), een spellingsspel (Spellice), en nog veel meer. De site is Engelstalig, wat voor het onderwijs natuurlijk beperkingen oplevert, maar er blijft genoeg over dat bruikbaar is, zowel voor leerlingen uit het basis- als uit het voortgezet onderwijs.

Een leuk extraatje: een aantal van deze spelletjes kun je ook op je mobieltje bekijken. En wie zijn blog of website van een spelletje wil voorzien, vindt hier de codes waarmee dat kan.

Alle spellen zijn gemaakt door Philipp Lenssen. Die doet veel meer leuke dingen. Kijk maar eens op zijn blog (over Google) en zijn website!

Geen opmerkingen: