Al eerder heb ik software besproken waarbij leerlingen hun eigen natuurkundespel maken (woensdag 3 en maandag 15 december), deze keer vond ik een paar spellen die ze kunnen spelen.
In deze lasergame, geschikt voor optica, moet je met behulp van spiegels een lichtstraal zo buigen dat hij een bepaald punt bereikt. Wie wat meer wil weten over hefbomen kan het spel Levers spelen. Het deed mij door de vormgeving erg denken aan het maken van een mobile zoals je die wel in kinderkamers ziet: zo'n ding met allemaal frutsels eraan die precies met elkaar in evenwicht zijn. Iets minder lieflijk in vormgeving is het spel Trebuchet Challenge waarbij je een blijde (een soort katapult) bedient. Om een kogel over een bepaalde afstand weg te gooien stel je in de massa van de kogel en van het contragewicht en de hoogte van het contragewicht. In dit spel gaat het natuurlijk over potentiële en kinetische energie.
Dit soort spelletjes zijn leuk voor op het digibord of de beamer. Leerlingen mogen dan zelf proberen om het beste resultaat te halen waarna je kunt bespreken welke natuurkundige wetten daaraan ten grondslag liggen. Je hebt een goede kans dat je dat niet meer zelf hoeft uit te leggen omdat de leerlingen dat zelf al hebben uitgevonden.
Dit was alweer het laatste blogje van dit jaar. Natuurlijk hoort daarbij nog een spelletje (goed voor het milieu) en een filmpje (over hoe vuurwerk gemaakt wordt) om dit blogjaar af te sluiten. Prettige kerstdagen en wees voorzichtig met vuurwerk! Tot na de vakantie ;-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten