- feitenvragen, bijv. 'geef de definitie van .....', 'geef de vertaling van .....', 'wanneer ... ', 'wie .....', 'waar .....', enz.
- begripsvragen, bijv. 'hoe komt het dat .....', 'wat is het verschil tussen.....', 'wat veroorzaakte .... ', 'wat was het gevolg van .....' enz.,
- vragen waarbij kennis wordt toegepast, bijv. 'wat vind je van ....', 'beoordeel ......', enz.
Om een quiz vorm te geven kun je gebruik maken van allerlei PowerPointformats (ik schreef daar al eens eerder over), maar sinds kort is er Jeopardy online, een webapplicatie om een Jeopardy-quiz mee te maken. Jeopardy is een quiz waarbij je vragen hebt van verschillende waardes in verschillende categorieën. Je kent het misschien wel: zo'n bord met allerlei vakjes. Bovenaan het scherm staan de categorieën, aan de linkerkant of op de vakken zelf staat de waarde van de vragen. Als je een vakje aanklikt krijg je een vraag die je moet beantwoorden.
Ik heb het natuurlijk even uitgeprobeerd en het werkt supermakkelijk. Om te beginnen kies je een wachtwoord dat je nodig hebt om je quiz te bewerken. Daarna krijg je een invulscherm in waarbij je de titel van je quiz invult, de categorieën en tot slot de vragen en de antwoorden. Na het invullen krijg je een rechtstreekse URL De quizzen die je maakt komen allemaal online, dus er is een hele quizbibliotheek. Je kunt zelf bepalen met hoeveel teams je een quiz wilt spelen: alles is mogelijk tussen de 1 en de 10 teams.
Wil je het helemaal spannend maken dan speel je Jeopardy Online met een digibord waaraan je meer muizen koppelt, bijv. met de Teamplayer-software van Wunderworks (tot 3 muizen gratis voor het onderwijs). Wedden dat leerlingen van deze manier van toetsen veel leren???
4 opmerkingen:
Ik heb het voorbeeld eens bekeken, maar is het de bedoeling dat de antwoorden mondeling worden gegeven, want ik kan nergens een antwoord intikken.
@Patrick,
Dat klopt; je moet de antwoorden mondeling geven. Het is dus echt een spel om in een klas te spelen: een aantal leerlingen of groepen van leerlingen tegen elkaar. De spelleider kan wel de gegeven antwoorden controleren m.b.v. de site. Het is allemaal niet zo flitsend, maar wel een makkelijke tool om een keer met een hele klas mee aan de slag te gaan.
Op de website www.quizmaken.be kan iedereen ook een eigen quiz maken. Die kan je dan online invullen.
@Quizmaken,
Ik ken de site. Het is zeker handig dat je hier leerlingen online de quiz kunt laten beantwoorden. Een nadeel daarvan is wel dat je je moet beperken tot multiple choice vragen. Je kunt alleen open vragen stellen als er maar één antwoord gegeven kan worden. Dat werkt prima bijv. bij een rekentoets, maar bij het vertalen van woordjes werkt het al vaak niet omdat één woord vaak meer vertalingen kent. Vandaar dat ik Jeopardy nog niet zo gek vind, ook al is de techniek daarachter heel simpel.
Een reactie posten