woensdag 11 januari 2012

Rekenoefeningen en spelletjes

Er zijn op internet heel veel plekken waar je kan oefenen met rekenen. Ik heb al verschillende keren in een blogpost een aantal spellen genoemd, zoals hier, hier en hier. Ik ben zeker niet de enige die dat doet.Maar zo'n mooie collectie rekenspellen en vooral een collectie die zo goed zijn onderverdeeld is als die op de site Mathchimp, vond ik nog niet eerder.

Via Mathchimp kan je zoeken naar rekenspelletjes op het niveau (grade 1 t.m. grade 5; vergelijkbaar met onze groepen 3 tot en met 7), en per niveau op onderwerp. Zo zijn de spelletjes bestemd voor leerlingen in grade 1, onderverdeeld in 'Operations and Algebraic Thinking', 'Number & Operations in Base Ten', 'Measurement & Data' en 'Geometry'. Die onderwerpen zijn dan weer verder onderverdeeld, bijv. bij 'Number & Operations in Base Ten' in: 'Extend the counting sequence', 'Understand place value' en 'Use place value understanding and properties of operations to add and subtract'. De onderverdeling komt van de Common Core Standards, een standaard voor rekenonderwijs die gehanteerd wordt in 36 staten in de VS.

Omdat het rekenspelletjes zijn is een groot deel goed bruikbaar voor het Nederlandse onderwijs. Je kan de spelletjes spelen zonder een account aan te maken. Kies je ervoor dat wel te doen, dan krijg je de mogelijkheid om aan te geven wat je van het spel vindt. Ik snap dat die informatie voor Mathchimp interessant is, maar voor het onderwijs vind ik de rating weinig betrouwbaar en daarom niet interessant. Eerder zou ik de leerlingen vragen om als ze een spel hebben gespeeld, daaraan een cijfer te geven in een online spreadsheet. Dat is dan weer mooi materiaal voor in de hogere groepen om gemiddeldes uit te rekenen en grafieken te maken ;-)

5 opmerkingen:

Hilde zei

Sinds dit jaar geef ik les in het derde leerjaar (groep 5). Om het oefenen van de tafels zo leuk en gevarieerd mogelijk te maken, post ik regelmatig spelletjes op de klasblog: http://groeigras.blogspot.com/search/label/rekenen.
De kinderen vinden dit super!
Groetjes
Hilde

alet van elburg zei

Wat een geweldige manier om ouders en kinderen bij het onderwijs te betrekken en gebruik te maken van alle ict mogelijkheden, ik zet het meteen op onze twitter!
Alet

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Hilde,
Dank voor de tip en de link! Ken je ook de spellen van het Freudenthalinstituut op www.rekenweb.nl? Ook daar is veel moois te halen.

@Alet,
Misschien kan je de ouders ook nog vragen om zelf nieuwe spelletjes te zoeken op internet en die bekend maken via de nieuwsbrief van de school. Delen wat je kan en weet is voor iedereen leuk om te doen ;-)

Anoniem zei

Thanks for including us!

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Mathchimp,
It's my pleasure: you have made a created useful site!