Eén van de dingen waar ze mee bezig zijn is mobiel leren. Van Guido kreeg ik de tip dat er een nieuwe (beta-)versie is van Create-a-Scape: HP Mediascape. Daarmee zijn Guido en Isidore nu zelf druk aan het experimenteren. Maar de leerlingen werken (ter voorbereiding) al met CommunityWalk: een site waar je in Google maps makkelijk locaties kunt aanwijzen, en ze dan voorzien van een tekst, een foto of een geluidsbestand. Die kaarten kun je dan (als KML-bestand) weer exporteren naar Google Earth. Op die manier kun je vanuit het klaslokaal allerlei interessante wandelingen maken, die de leerlingen virtueel of IRL kunnen lopen. Je zou op die manier een spel kunnen maken waarbij de thuisbasis opdrachten geeft aan een groep leerlingen die allerlei opdrachten moeten doen in de stad zelf. De thuisbasis heeft dan de beschikking over de kaarten van Google Earth en alle andere bronnen die ze op school kunnen raadplegen; de andere groep kan in de omgeving op zoek gaan naar informatie. Een beetje hetzelfde dus als wat De Waag doet met Frequentie 1550, maar dan uitgevoerd met software die gratis voorhanden is, en die binnen een paar minuten te doorgronden is.
Op het Sintermeerten College wordt Community Walk op een andere manier ingezet, namelijk als onderdeel van de materialen die ontwikkeld worden voor MScape. Deze materialen worden o.a. door de leerlingen zelf ontwikkeld in de lessen CKV, Informatica, Informatiekunde en andere vakken die betrokken zijn. Zo zullen de leerlingen van L5 in de Informatica de interacties die in Mscape ingebracht kunnen worden, in Flash programmeren. Bij de andere vakken gaan ze aan de slag met het verzamelen van data. Hiermee proberen ze de vakken samen te laten werken.
De bedoeling is dat ook It’s Learning Mobile (speciaal voor de mobieltjes) bij Create-a-scape opdrachten ingezet wordt. Leerlingen hoeven niet tot school of thuis te wachten om opdrachten in te leveren, maar doen dat met behulp van hun mobiele apparaat vanaf de buitenlocatie.
Kortom: een goede tip en geweldige plannen van de mannen van het Sintermeerten College in Heerlen. Wil je meer tips? Kijk eens in de Delicious-verzameling van Guido of Isidore. Daar is nog veel meer te vinden!
2 opmerkingen:
This sounds great, deze Communitywalk! Veel succes, Sintermeerten, met deze indrukwekkend machtige plannen. Wij voelen ons al uitgedaagd door een 'experiment' met een startersleerblogje (annex wiki'tje dat nog op gang moet komen) - maar dit is ICT van de bovenste plank in een innoverende didactiek! Krachtig prachtig. Laat het u van een lerares Nederlands uit Vlaanderen gezegd zijn die Web 2.0 met haar leerlingen van 5 en 6 aso probeert te verkennen, vnl. op het vlak van literatuureducatie (accent poëzie en creatief schrijven), leesbevordering (accent actualiteit o.a. van literaire prijzen) en zakelijk schrijven (op de wiki). Aangename kennismaking - dankzij Margreet van den Berg! Zij houdt ons wakker, prikkelt onze nieuwsgierigheid en inspireert met topkwaliteitsnieuws ... Thanks.
@Janien,
Dank voor je complimenten. Ik vind het leuk om te kunnen laten zien wat er allemaal al gebeurt op dit gebied. Wie weet kun je samenwerken met scholen in Nederland? Nederland en Vlaanderen liggen toch al niet zo ver van elkaar, en de wereld wordt een stuk kleiner met web 2.0!
Een reactie posten