vrijdag 12 december 2008

Muziekspelletjes

Klik hier om naar de muziekspellen van Abasoft te gaanSpellen als Guitar Hero en Rock Band zijn behoorlijk populair onder jongeren. Ik heb natuurlijk geen onderzoek gedaan naar wat ze daarin precies aanspreekt maar ik denk dat daarin 2 elementen een rol spelen: ze vinden het leuk om met muziek bezig te zijn en ze houden ervan om samen met anderen iets te doen. Nu kun je dat natuurlijk ook doen door echt muziek te gaan spelen in een bandje maar dat vraagt veel oefening voordat je enig resultaat boekt. Het leuke van Guitar Hero en Rockband is dat je het wel ziet als je fouten maakt, maar niet hoort. Je kunt daardoor ervaren en niet-ervaren spelers met elkaar mengen en op elk niveau blijft het prettig klinken. Da's heel wat anders dan in je eentje uren oefenen op je nieuwe maar toch weerbarstige elektrische gitaar!

Het spelen van dit soort grote spellen is op scholen soms lastig te realiseren, bijvoorbeeld omdat de spellen niet als netwerkversie beschikbaar zijn en het lastig en duur is om de software locaal op een groot aantal p.c.'s te installeren. Gelukkig zijn er héél veel gratis webbased muziekspelletjes te vinden. Je kunt eerst daarmee experimenteren en afhankelijk van de resultaten besluiten of je voor school toch wilt gaan voor het grotere werk of dat het hierbij blijft.

Een grote verzameling van dit soort spellen is te vinden op deze website. Je kunt er drums bespelen, piano of gitaar en je kunt er ook hele composities maken. Muziek maken is niet alleen goed voor de ontwikkeling van het muzikale gevoel: het doet ook een beroep op je creativiteit en het is van belang bij lezen. Ook als je leert om blind te typen is ritmegevoel van belang maar dat komt niet op alle scholen aan de orde.

Maar je kunt aan dit soort spelletjes ook allerlei andere opdrachten vastknopen. Je kunt een schoolwedstrijd organiseren (een variant op idols, maar dan leuker ;-) ), je kunt naar aanleiding van deze spelletjes ingaan op toonhoogte, trillingen en frequentie, op ritme en gedichten, op kritisch omgaan met de media (wat vind jij van Idols en alle varianten die daarvan gemaakt zijn en waarom vinden wij dat zo leuk? Hoe maken ze van een idol een echte popster), zelf een filmpje maken van een idol (of een persiflage daarop), een poster maken voor een fantasie-band, een lied maken en er zelf muziek bij schrijven enz. Mogelijkheden genoeg!

Geen opmerkingen: