maandag 21 maart 2005

Meer bekendheid dankzij games

Wie zijn naamsbekendheid wil verhogen doet er verstandig aan een game te ontwikkelen. Dat is althans de ervaring van Megajobs, een vacaturesite op internet. Zij ontwikkelden een spel dat zij online zetten op donderdag 24 februari. Op dinsdag 1 maart (dus 5 dagen later) was het spel al 100.000 keer gespeeld. Een enorm succes dus, vermoedelijk mede omdat er prijzen te winnen zijn. Het spel zelf namelijk is niet echt vernieuwend te noemen: door de hoek en de snelheid van een worp te bepalen moet je iets (in dit geval je collega) zo ver mogelijk weggooien. Niet echt een originele game dus, maar blijkbaar game + prijzen zijn toch voldoende uitdagend voor veel mensen om niet alleen hun eigen e-mailadres maar ook dat van vrienden achter te laten op de site. Want je kunt het spel alleen spelen als je je eigen e-mailadres opgeeft. Je mag dan 3 keer gooien. Wil je meer keren gooien, dan moet je de adressen van anderen doorgeven. Elk adres dat je doorgeeft, geeft je het recht op 3 nieuwe worpen.

Ik verwacht niet dat Megajobs misbruik gaat maken van de adressen: het zal vermoedelijk wel wat spam opleveren, maar ik neem aan dat ze de adressen niet verder verspreiden. Ik kon daarover in de game overigens niets vinden, dus helemaal zeker ben ik daar niet van. Maar er zullen zeker organisaties zijn die daar anders over denken. Des te belangrijker dus dat we onze leerlingen leren om veilig te leren surfen, want games zijn ontzettend leuk, maar er kan ook verschrikkelijk misbruik van gemaakt worden!

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste Margreet,

Ik verzeker je dat MegaJobs helemaal niets doet met de e-mailadressen, zelfs niet voor onszelf. Bij de start al -http://game.megajobs.nl- melden we bij de vraag om een e-mailadres onmiddelijk: "Je e-mailadres gebruiken we enkel om toegang tot het spel te geven.". Wij wilden nl voorkomen dat mensen vaker dan 3x achtereen zouden spelen. Het enig gebruik dat gemaakt is van de e-mailadressen, was om een gewonnen prijs te melden, en dan nog enkel naar winnaars.
Kortom: MegaJobs spamt niet, nooit, want gelooft in het opbouwen van een duurzame relatie. Dat lukt niet met spam;-)

Vriendelijke groet,

Eric Bremer,
directeur MegaJobs BV