woensdag 25 april 2007

De 160 en Twitter

Ga naar de site van De 160Janien Benaets, lerares en blogger in Vlaanderen, wees mij op het bestaan van 'de 160'. De 160 is poëzie op sms-formaat: een gedicht van exact 160 tekens (inclusief spaties), het maximaal aantal tekens van een sms'je. Op de site van de '160' wordt deze dichtvorm bestempeld als 'de 21e-eeuwse haiku: compact, dwingend, rigide en vormvast'.

Van de site van de 160:
De uitvinder van de 160 is Sofie Cerutti (1972), die de dichtvorm in het voorjaar van 2005 bedacht en uitwerkte in de programmatische eerste (nog niet uitgegeven) bundel 160 tekens (inclusief wit).

De 160 ontstond uit verveling: tijdens het wachten op een terras op een afspraak die te laat is. Uit onrust: een belangrijk bericht verwachten en dan de telefoon geen seconde los kunnen laten. Uit ergernis: als dat laatste en belangrijke woord niet meer in dat ene sms'je past waardoor er dus twee berichten gestuurd moeten worden. Uit een esthetisch genoegen: een berichtje exact te laten passen, in kloppende, rake volzinnen. Of uit onvermogen: omdat een sms'je, evenals een gedicht, een uiting van onvermogen is – zoveel communicatiemiddelen, en toch zo moeilijk elkaar te bereiken.
Ga naar TwitterMaar de start van de 160 hoeft niets te zeggen over het verdere leven daarvan. Deze dichtvorm lijkt mij een prachtig uitgangspunt voor een wedstrijd. Een wedstrijd die je kunt doen door middel van sms-berichten, maar misschien is Twitter nog wel een leuker (want hipper) en beter (want toegankelijk via verschillende media, en daardoor zonder kosten in te zetten) middel daarvoor. Twitter is software waarmee je een berichtje (van max. 160 tekens) kunt sturen via je Twitter-pagina, instant messaging of je mobiel. Het wordt vooral gebruikt om anderen op de hoogte te houden van wat je aan het doen bent. Maar je zou het dus ook kunnen gebruiken om elkaar 160'jes te sturen en op elkaars gedichten te reageren! Wie Twittert er al in het onderwijs??

1 opmerking:

Anoniem zei

Ook ik zag de uitzending op TV. Het is een beetje pretentieus van Sofie Cerutti te beweren dat ze de uitvinder is van de 160.

De prachtige site Onesixty (http://www.centrifugalforces.co.uk/onesixty/pages/main.html) bestaat al heel lang.

met vriendelijke groet,
Louis Hilgers