Er zijn behoorlijk wat formats van spellen, variërend van shooters tot actionspellen en van racing tot strategy. Maar die formats lenen zich niet heel vanzelfsprekend voor het maken van een educatieve game omdat je er geen teksten of vragen aan kunt toevoegen. Wel zie ik mogelijkheden in het racegameformat omdat je daarin onder de motorkap mag kruipen door zelf de car physics te bepalen: hoe snel laat je de auto versnellen en vertragen, hoe snel kun je remmen in het spel, hoe scherp zijn de bochten die je kunt draaien, wat is de wrijvingscoëfficiënt van de weg en wat de botsingscoëfficiënt van de auto? Ik denk dat je daarmee een leuke simulatie kunt maken en leerlingen kunt uitdagen de ideale auto samen te stellen!
Het format dat de meeste kansen biedt voor het onderwijs is het puzzle-format. Daarmee kan je een quiz maken met meerkeuzevraagstukken. Ik kies daarvoor de Text-Based Puzzle en dan de Advanced Quiz. Dat klinkt heel professioneel maar me hoeft alleen de vragen in te toetsen en bij elke vraag 4 mogelijke antwoorden. Daarnaast kun je nog wat zaken instellen als het aantal punten dat je kunt verdienen per vraag, of je het spel kunt uitspelen tot de laatste vraag en dan gaat voor een hoge eindscore of dat het spel eindigt bij een fout antwoord enz. Als je het spel hebt gemaakt kun je met de 'Swapper' nog per frame de plaatjes en de teksten wijzigen zodat je quiz helemaal je eigen lay-out kan krijgen.
Er zijn natuurlijk al een heleboel spellen gemaakt met deze tool die te vinden zijn onder het kopje 'Games'. De meeste zijn natuurlijk Engelstalig maar als je zoekt op bijvoorbeeld 'math' dan vind je wel spellen die ook voor Nederlandse scholen bruikbaar zijn. Maar volgens mij is het 't allerleukst om je eigen quiz te maken en die door de leerlingen te laten spelen of om de leerlingen voor elkaar een quiz te laten maken. Als de leerlingen inloggen met een eigen account worden de scores opgeslagen en kan de maker van de quiz de high score tabel bekijken om te zien wie de hoogste score heeft behaald. Goed voor een vermelding op de website van de school en een uitdaging aan de ouders om de score te verbeteren??
Geen opmerkingen:
Een reactie posten