maandag 7 september 2009

Test-test-test

Na een heerlijke lange vakantie weer terug op honk. Nou ja, vakantie: ik ben behoorlijk druk geweest met allerlei klussen. Ik ben volop bezig met de organisatie van de Creative Game Challenge (deze week hopen we de definitieve site online te hebben), met een project rondom virtuele werelden voor SURFnet, twee projecten die gebaseerd zijn op het 23-Dingen concept. Kortom: genoeg leuke dingen om je een vakantie lang mee bezig te houden ;-)

Een klusje waar ik recent voor ben gevraagd door SURFnet is om een aantal gadgets te testen op bruikbaarheid voor het onderwijs en gebruiksgemak. Ik doe dat niet alleen maar in een team waarbij ieder zijn eigen specialisme heeft. Ik mag de gadgets testen op bruikbaarheid in het onderwijs, met name in het VO, Pierre is één van de anderen die hierbij betrokken is: hij test de gadgets vanuit technisch en leertechnologisch perspectief.

Het toeval wilde dat ik een aantal van de gadgets die SURFnet wilde uittesten al zelf had aangeschaft: van het nut van die apparaten voor mij privé was ik dus al overtuigd ;-) Maar het is ontzettend leuk om de apparaten ook eens te bekijken vanuit een ander perspectief.

Ik heb inmiddels 3 gadgets getest en - in overleg met SURFnet - zal ik hier mijn ervaringen delen. Vandaag het eerste apparaat: de Pulse Smartpen.

Wat zit er in de doos?
  • Pen met ingebouwde microfoon
  • ‘oortjes’ (koptelefoon)
  • Schrijfblok met Livescribe microdot-papier
  • Dockingstation om de bestanden over te zetten op de p.c.
De bijbehorende software kan gedownload worden van de website.

Waar is het apparaat voor bedoeld?
De Pulse Smartpen is een apparaat dat bedoeld is om gesprekken, presentaties of colleges vast te leggen, in de vorm van een geluidsbestand gecombineerd met aantekeningen. De met de pen gemaakte aantekeningen worden aan de geluidsbestanden gekoppeld, waardoor het makkelijk is om achteraf de gewenste fragmenten terug te zoeken.
Een voorbeeld: de Smartpen wordt gebruikt tijdens een interview t.b.v. een artikel. Het interview wordt opgenomen met de Smartpen. Tegelijkertijd maakt de interviewer aantekeningen van in gesprek in de vorm van steekwoorden: welke onderwerpen aan de orde komen, wat opviel in het gesprek, wat nog verder opgezocht moet worden enz. Wanneer het interview verwerkt moet worden koppelt de interviewer de Smartpen aan de computer waardoor de bestanden (zowel het geluidsbestand als de gemaakte aantekeningen) worden overgezet naar het programma Livescribe Desktop op de computer. De interviewer kan er nu voor kiezen om het hele gesprek nog een keer te beluisteren maar hij kan ook een woord in zijn aantekeningen aanwijzen met de pen waarna de pen het geluidsbestand afspeelt vanaf dat punt.

Wat kan het nog meer?
Het aantekeningenbestand wordt opgeslagen als grafisch bestand en kan geconverteerd worden naar het pdf-formaat. In Livescribe Desktop zit OCR1 waardoor ook in de tekst gezocht kan worden. Vreemd genoeg kan de tekst echter niet in zijn geheel overgezet worden naar digitaal leesbare tekst: je kunt het alleen zien als grafisch bestand. De geluidsbestanden kunnen geconverteerd worden naar MP4.
Livescribe biedt de mogelijkheid om de bestanden online op te slaan en daar te delen met anderen. Je kunt de bestanden privé houden maar je kunt ook anderen toegang geven daartoe door ze een uitnodiging te sturen of ze voor iedereen toegankelijk maken in de Livescribe Community. Je kunt de bestanden ook zichtbaar maken in Facebook.

Gebruikerservaringen
De opnamekwaliteit van de pen is prima, net als die van de bijgeleverde oortjes. Opnames zijn goed te volgen, ook als ze gemaakt zijn in een collegezaal of tijdens een presentatie. Je kunt in 3 kwaliteiten opnemen: low, medium en high, en de gevoeligheid van de microfoon kent 3 standen: automatic, conference room en lecture hall maar als er niet al te veel geluid is is de minimale kwaliteit eigenlijk al voldoende om de opnames terug te kunnen luisteren.
Het gebruik van de pen is erg makkelijk: je hoeft geen uitgebreide handleidingen te lezen om ermee te kunnen werken. Na afloop van een les, interview of vergadering kun je makkelijk de belangrijkste fragmenten terughalen, maar als je de inhoud in de toekomst nog vaker nodig hebt dan is het verstandig de aantekeningen op papier uit te werken: tot een artikel, notulen of een samenvatting van de les of het college. Het telkens opnieuw afluisteren van de geluidsfragmenten zal immers in de meeste gevallen veel tijd kosten.
Het gebruik van de Pulse Smartpen levert een aantal voordelen op t.o.v. het maken van alleen aantekeningen:
  • Tijdens het gesprek kan alle aandacht blijven bij de inhoud van het gesprek omdat er tussentijds geen uitgebreide aantekeningen gemaakt hoeven te worden;
  • Het uitwerken van het gesprek, de les of de vergadering zal niet zozeer veel sneller gaan maar het resultaat kan beter zijn omdat alles wat gezegd is vastgelegd is door de pen;
  • Als er twijfel is over wat er gezegd is (bijv. bij vergaderingen), kan het geluidsbestand uitsluitsel bieden.

Nadelen heeft het gebruik van de Smartpen natuurlijk ook. Om te beginnen kun je geen gewoon papier gebruiken om je aantekeningen op te maken: je hebt er het speciale ‘microdot’-papier voor nodig. Voor 4 blokken met elk 100 vellen betaal je op dit moment $ 19.95. Gelukkig doe je er als regel lang mee omdat je meestal alleen in trefwoorden vastlegt wat gezegd wordt. Je kunt ook je eigen micro-dotpapier printen maar daarvoor heb je wel een goede kleurenprinter nodig. Een ander nadeel is het feit dat de Livescribebestanden maar op één computer kunnen worden opgeslagen. Je kunt wel de geluids- en de grafische bestanden apart overzetten naar andere computers maar dan gaat de koppeling tussen beide bestanden verloren. Daarvoor is wel een (gratis) programma op de markt: de Livescribe Desktop Configurator.

Hoe kan het ingezet worden in het onderwijs?
De Pulse Smartpen kan gebruikt worden in elke situatie waarin het belangrijk is om gesproken tekst vast te leggen. De meest voor de hand liggende optie is het vastleggen van interviews, maar de pen kan natuurlijk ook gebruikt worden om lessen of colleges vast te leggen of vergaderingen. Ook zie ik toepassingsmogelijkheden voor lessen waarbij iets voorgedaan moet worden zoals het maken van een wiskundige berekeningen, tekenvaardigheden en (bord)schrijven. Hiervan zouden lessen gemaakt kunnen worden die via een digitale leeromgeving of via de Livescribe community toegankelijk gemaakt zouden kunnen worden voor leerlingen of studenten.
In de community van Livescribegebruikers vond ik o.a.
  • een bestand van iemand die woordjes had geleerd en de uitspraak ervan vast had gelegd met de pen;
  • uitleg over het schrijven van Chinees;
  • een college over wiskunde;
  • een uitleg van het maken van een cartoon/tekening.
Het zoeken van bestanden in de community is behoorlijk onhandig: je kunt alleen maar browsen door de categorieën en als je een bestand bekeken hebt kun je niet terug naar de pagina waar je vandaan kwam.

Meer informatie

1 OCR=Optical Character Recognition. Software die handgeschreven tekst kan lezen en kan omzetten naar digitaal leesbare tekst.

3 opmerkingen:

Luk Vanlanduyt zei

Misschien leuk om te weten: in Vlaanderen is er een hele technologie actie met kinderen om de pen te ontdekken. Zie www.edufiks.be
en ook bij smartpen.be

Ikzelf ben er een fervernte gebruiker van. Ideaal voor mezelf als docent, maar even goed ideaal om schema's te presenteren

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.