Maar het ordenen van documenten in mappen biedt natuurlijk maar heel beperkte mogelijkheden om je informatie terug te vinden. Je zult immers een document als regel maar in één mapje opbergen, terwijl je vaak op verschillende ingangen wilt zoeken: de schrijver van een document, de uitgever, een aantal trefwoorden, misschien een jaartal enz. Gelukkig is er een gratis pakket om een bibliotheek te maken van e-boeken: Calibre. Net als bij een bibliotheek van gewone boeken kan je in een Calibre-bibliotheek je boeken beschrijven: je kunt er een auteursnaam aan hangen, het document voorzien van een titel, een uitgever, een ISBN-code (dat geldt uiteraard alleen voor boeken en niet voor PDF-bestanden) een datum, en net zoveel trefwoorden als je zelf wilt. Heerlijk: het voelt bijna weer alsof ik werk met een kaartenbakje ;-)
Als je e-boeken in Calibre opneemt, kan de software, op basis van auteur en titel, automatisch aanvullende informatie ophalen van het web: een korte beschrijving, bibliografische informatie, de omslag enz. Bovenaan in het scherm van Calibre zie je en screenshot van de PDF-bestanden, en - indien mogelijk - het omslag van de boeken die je hebt opgenomen.
Je kunt in Calibre aangeven welke reader je gebruikt. Als je een bestand overzet naar je reader, gaat de software na of het bestand op je p.c. leesbaar is voor die reader. Als dat niet het geval is, wordt het bestand geconverteerd naar een formaat dat voor jouw reader wel leesbaar is. Jammer is dat mijn reader, een iRex, niet is opgenomen in het overzicht. Misschien dat dat gebeurt bij een nieuwe versie: de iRex schijnt sinds kort verkrijgbaar te zijn op de Amerikaanse markt.
Je kunt met Calibre ook bestanden ophalen van verschillende digitale kranten om ze onderweg op je e-reader te kunnen lezen. Voor Nederland zijn dat o.a. het AD, De Volkskrant, Trouw en NRC Next. Ik zal dat weinig gebruiken: ik gebruik mijn reader bijna alleen voor pdf-bestanden.
Calibre vind ik niet alleen handig voor wie een e-bookreader heeft: je kunt het ook gebruiken om een collectie pdf-bestanden op je p.c. te ontsluiten. In Calibre zit een ingebouwde lezer. Handig voor wie geen reader heeft en maar ze wel wil lezen. Ik denk wel dat dat heel vermoeiend is, maar daarmee heb je wel toegang tot behoorlijk wat boeken.
Al met al vind ik Calibre wel een handige manier om mijn pdf'jes te ontsluiten en bij elkaar te houden voor mijn e-reader. En het is best lekker om me zo af en toe weet bibliothecaris te voelen ;-)
5 opmerkingen:
Goed verhaal, e-books zijn de toekomst!
Gr, Pleuntje.
doet me denken aan de manier waarop ik boektitels beschikbaar maak voor mijn leerlingen via LibraryThing online.
Ha, Jeroen was hier al ... Als die man de wereld van boeken en literatuur niet voor jongeren ontsluit op up-to-date wijze ... Na ja, jullie Nederlanders zijn ook zo verschrikkelijk snel. Gidsen naar de toekomst.
Mijn besluit uit Margreets artikel. Hoogste tijd dat ik eens aan het e-lezen sla. Ik geraak langzaam maar zeker helemaal achterop.
@Pleuntje,
of e-books de toekomst zijn, durf ik niet te zeggen. Ik denk wel dat ze toekomst hebben, maar ik hoop (en verwacht) dat er daarnaast altijd papieren boeken zullen blijven bestaan.
@Jeroen,
Ja, Librarything is natuurlijk een heerlijke tool. Moet je ook zeker blijven gebruiken: de onderlinge uitwisseling maakt het waardevol. Maar voor pdf'jes met vakliteratuur (of -leesvoer) werkt het niet, denk ik. Die informatie is nooit gestandaardiseerd vastgelegd, zoals bij boeken en tijdschriften wel het geval is.
@Janien,
Een e-book is voor mij niks anders dan een boek, hoor. Het heeft alleen een andere drager, waardoor het makkelijker te transporteren is. Maar je raakt volgens mij niet achterop als je het niet gebruikt ;-)
Ik vind dit helemaal cool! Ik ga nu meteen mijn boeken van Shelfari.com omzetten naar Calibre! Ik heb nog geen e-reader, maar die gaat er zeker komen, ik wacht eigenlijk op een kleuren e-reader. Alhoewel ik de iPad er ook wel top uit vind zien.... Choices, choices!
Een reactie posten