vrijdag 20 september 2013

Subsidie voor mediawijsheid projecten: een nieuwe deur gaat open

Stichting MediaMachtig heeft in de afgelopen 3 jaren talloze basisscholen geholpen om mediawijsheid op te nemen in het curriculum. Op de website vind je de resultaten van alle projecten die met subsidie van MediaMachtig zijn uitgevoerd, in de schooljaren 2010-2011, 2011-2012 en 2012-2013. We (het bestuur van MediaMachtig en het Comité van Machtigen) hadden de regeling graag ook dit jaar voortgezet, maar het is ons (tot nu toe) helaas niet gelukt om sponsors te vinden voor het werk van onze Stichting. Dat betekent dat er dit jaar geen nieuwe regeling wordt uitgeschreven door ons.

Maar zoals het wel vaker gaat in het leven: waar een deur gesloten wordt, gaat een andere deur open. De deur die vandaag wordt open gedaan, is een deur die door BV's, stichtingen en verenigingen) open gedaan kan worden. Het SNS Reaal Fonds biedt met de Programmaregeling Kijk op Media de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor voor mediawijsheidprojecten (uit te voeren in 2014) voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs of dezelfde leeftijdsgroep (12 tot 15 jaar) buiten school.

De regeling biedt ruimte voor maximaal 8 subsidies van elk maximaal 50.000 euro voor opschalingsprojecten waarbij 'sprake (is) van leren over media en/of ervaring opdoen met media, met aandacht voor reflectie'. Aanvragen kunnen ingediend worden tot en met 31 oktober. Scholen kunnen zelf geen aanvraag indienen, maar omdat het gaat om jongeren van 12 tot 15 jaar, zullen er voor scholen bij sommige projecten zeker kansen liggen om aan te haken. Mijn advies aan scholen is daarom om na te gaan of er in de (fysieke of virtuele) omgeving van de school mediawijsheidsprojecten zijn die passen binnen de Regeling en die voor hun leerlingen èn voor de school/het onderwijs interessant zijn.

Ik denk bijv. aan:
  • projecten waarbij jongeren zelf media maken (dat kunnen ze gaan doen voor, met of op school), 
  • projecten waarbij jongeren leren over media (misschien kunnen de jongeren die kennis doorgeven aan andere jongeren),
  • projecten waarbij mensen elkaar helpen bij het gebruik van ICT (zoals bij Seniorweb) en die uitgebreid kunnen worden naar jongeren.
Heb je ideeën en wil je dat ik meedenk? Ik bied me bij deze graag aan!

Meer subsidieregelingen vind je in dit overzicht (van juni 2013) van Mediawijzer.net.

1 opmerking:

Mischa Marx zei

Hoi Margreet,

ik ben Mischa Marx van stichting Golypoon.

Wij barsten van de goede ideeen op het gebied van jongeren en media. Wij zijn juist enorm op zoek naar iemand die met ons mee wil nadenken vooral op het gebied van subsidie aanvragen. Dus wie weet kunnen we elkaar hierin vinden.

Het lijkt me iig erg leuk om hierover te praten. Je kan me bereiken op 06-27034860 of mischa@golypoon.nl

Laten we snel afspreken als de deadline al 31 okt is.

grt Mischa