vrijdag 15 juni 2007

Wikikids: kan het leuker?

Ga naar WikiKidsGisteren vertelde ik dat één van mijn opdrachtgevers Stichting TQ-NL is. Een klus waar ik me zo af en toe als vrijwilliger mee mag bemoeien is WikiKids. WikiKids is een klein broertje of zusje van Wikipedia: een encyclopedie voor en door kinderen, geschoeid op dezelfde wiki-leest als zijn grote broer. Bijzonder van WikiKids vind ik dat het een project is dat geïnitieerd is en uitgevoerd wordt door leerkrachten. Niet omdat ze daarvoor betaald worden, maar omdat ze goed onderwijs willen geven en Wikipedia daarvoor een goed instrument vinden.

Ik vind WikiKids een pracht project. Door kinderen zelf een encyclopedie samen te laten stellen leren ze van alles:
  • over het onderwerp waarover ze schrijven
  • over hoe je moet schrijven
  • over copyright
  • over de kracht en de onmacht van media
  • over samenwerken
  • over informatie zoeken en beoordelen
  • en natuurlijk over wat een wiki is.
Omdat dingen uitleggen nu eenmaal beter lukt als je teksten combineert met beelden, en omdat WikiKids er de nadruk op legt dat je niet zonder toestemming beeldmateriaal van anderen mag overnemen, doen de organisatoren van Wikikids van alles om beeldmateriaal te verzamelen dat vrij gebruikt mag worden.

Een paar maanden geleden hebben ze daarom het initiatief genomen om een fotowedstrijd te organiseren: wie maakt de mooiste vakantiefoto? Een wedstrijd waar elk kind aan kan meedoen: of je nu thuisblijft of naar verre oorden gaat: een mooie foto kun je overal maken! Voor de kinderen zijn er mooie prijzen te winnen; voor WikiKids zit de winst in het fotomateriaal dat online wordt gezet en gebruikt mag worden. Geen foto's die gemaakt zijn door volwassenen, maar materiaal dat weergeeft hoe kinderen de wereld zien en beleven, en daardoor zo goed aansluit bij WikiKids.

Vandaar mijn oproep in dit blog om alle kinderen in je omgeving te vertellen over deze wedstrijd. Roep iedereen op om mee te doen, en help kinderen om foto's te maken. Door met ze te bespreken wat zij goede foto's vinden, door met ze op stap te gaan en alvast eens foto's met ze te maken. Tijdens de sportdagen, het schoolreisje, het afscheidsfeest van groep 8: allemaal gelegenheden waarop je leerlingen enthousiast kunt maken om de wereld vast te leggen in beeld. Want dat is natuurlijk de essentie van dit verhaal: in een wereld waarin beeld een steeds grotere rol gaat spelen, zullen we onze leerlingen moeten leren om die beelden te interpreteren. En er is geen betere manier daarvoor dan zelf beelden te maken!

Geen opmerkingen: