donderdag 1 november 2007

Gamemaker; maak je eigen games!

logo Game Maker
Door Martijn van den Berg

Gamemaker is al een hele lange tijd in business en kijkend naar de games die daarmee gamaakt worden heeft het ook wel mogelijkheden. Het is ook best wel populair. Gamemaker is een programma waarmee je je eigen games kan bouwen. Dit vergt enige oefening, en er zijn veel mensen die opweg naar het goed kunnen ermee stoppen. Maar als je het kan zijn er wel leuke dingen mee te maken. Gamemaker gebruikt een soort programmering die makkelijker te leren is dan andere programmeertaal, waarmee je door verschillende stappen te combineren een bepaalde actie maakt.

Voordeel van gamemaker is dat met genoeg kennis je bijna alles kan maken. Ieder type game. Er zijn wel imieten aan het maken van games. Je zal bijvoorbeeld met gamemaker nooit een game als oblivion kunnen maken maar als je kijkt naar gratis internetspellen zijn dat de dingen die je van gamemaker kan verwachten. Het vergt wat creativiteit en vaak moet je alle dingen die je in de game wilt hebben zelf ontwerpen.

Groot nadeel is dat het een hele hoop tijd in beslag neemt, voor het leren hoe je alles moet maken, maar ook om alle plaatjes te ontwerpen en per actie een game te maken. Als je bedenkt dat voor professionele games mensen toch wel meestal met 20 mensen 2 jaar aan een game werken dus als jij iets moois wilt maken met gamemaker ben je ook nog wel een lange tijd bezig. Ik persoonlijk zou er niet mee werken, maar als je van programmeren houd, is het misschien wel leuk om te doen.

2 opmerkingen:

Patrick Koning zei

Op de ICT-Academie (MBO) van het Koning Willem I College gebruiken we GameMaker al enige tijd om onze studenten de basis van programmeren bij te brengen.

Het grote voordeel van GameMaker is dat je met geringe inspanning en heel snel iets leuks kunt maken. En dat motiveert enorm. Binnen 1 uur kun je al een heel klein spelletje gemaakt hebben.

Er is veel studiemateriaal beschikbaar op internet, en onze studenten maken erg leuke zaken, en leren de basis beginselen van programmeren. Zelfs in 3D, maar dat zijn alleen de echte freaks.

Martijn van den Berg zei

Ja, je moet er net van houden en ik kan me voorstellen dat het net iets leuker is dan meteen de programmeertaal in te gaan. Maar mensen die niet van programmeren houden, zullen dit ook zeker niet leuk vinden.

Martijn