maandag 12 november 2007

Nogmaals quiz maken

Ga naar de site QtoroWoensdag vertelde ik over de site Purposegames, waar je eenvoudig een quiz kunt maken. Een andere site met soortgelijke mogelijkheden is Qtoro. Op deze site kun je multiple choice vragen maken die anderen kunnen beantwoorden. Om vragen te kunnen maken moet je eerst een account aanmaken. Daarna kun je zoveel vragen maken als je zelf wilt. Bij elke vraag moet je 4 mogelijke antwoorden geven. Je kunt aan elke vraag een plaatje toevoegen, een trefwoord, een verklarende tekst en een link naar een site waar je meer te weten komt over de vraag. Die link en de verklaring krijgt de speler overigens pas te zien nadat hij antwoord gegeven heeft. Feitelijk is het dus een vorm van feedback, wat erg handig is voor wie meer wil leren over het onderwerp. Bezoekers van de site die jouw vragen beantwoorden kunnen hiervoor een beoordeling geven.

Op Qtoro kun je ook alleen vragen van andere beantwoorden. De software houdt bij hoeveel punten je scoort. Daarbij speelt niet alleen een rol of je de vraag goed hebt beantwoord: ook de snelheid waarmee je de vraag beantwoordt speelt een rol. Je krijgt per vraag maximaal 20 seconden. Na 5 seconden wordt (random) één fout antwoord weggestreept, waardoor het iets makkelijker wordt om het goede antwoord te geven. Maar een goed antwoord levert dan natuurlijk wel minder punten op. Op de site staat uiteraard een high score list, zowel van degenen die de meeste punten hebben verzameld bij het beantwoorden van vragen, als van degene die de meeste vragen hebben gemaakt, c.q. waarvan de vragen het hoogst gewaardeerd worden.

Wat Qtoro geschikt maakt voor onderwijs is de mogelijkheid om vragen te beantwoorden die door een bepaalde speler zijn toegevoegd, of vragen die een bepaald trefwoord mee hebben gekregen. Dat kunnen vragen zijn die de docent heeft gemaakt, maar je zou ook aan leerlingen de opdracht kunnen geven om bijvoorbeeld elk 10 vragen te maken en van 2 anderen de vragen te beantwoorden en te ranken. Van de behaalde scores kunnen screendumps gemaakt worden zodat de scores per klas (of jaarlaag) berekend kunnen worden. Want dat maakt het natuurlijk wel spannender!

Geen opmerkingen: