Klokhuis en IJsfontein brachten recent de GameStudio met daarin de Gamekit uit. Daarmee kunnen kinderen al vanaf een jaar of 8 uit de voeten. Nadeel daarvan is dat de mogelijkheden voor het onderwijs beperkt zijn. Je kunt er wel heel leuke spellen mee maken, maar ik zou niet weten hoe je er op dit moment educatieve spellen mee kunt maken. Ik weet dat er nog wel plannen zijn voor verdere ontwikkeling, maar zover is het nu nog niet.
Vorige week ontdekte ik een nieuwe tool: Stagecast Creator. Het is geen nieuwe software: al in 1998 sleepten ze hun eerste award in de wacht en sinds die tijd zijn er vele gevolgd. Een goede reden voor mij om de software eens te bestuderen. En ik ben er razend enthousiast over!
Stagecast Creator zit in moeilijkheidsgraad tussen de Gamekit van Klokhuis/IJsfontein en Maker van Mark Overmars. Je hoeft er geen programmeertaal voor te leren en net als bij de Gamekit is het sterk visueel. Je maakt een commando door de betreffende objecten zo neer te zetten zoals het eruit ziet voorafgaand aan de actie die je wilt uitvoeren. Daarmee leg je de beginsituatie vast. Door vervolgens het object dat je een commando meegeeft naar een andere positie te verplaatsen geef je aan wat het commando is.
Een ander voordeel van Stagecast Creator is dat er een prachtigen tutorial bij zit waarbij je in een voorbeeldspel leert welke mogelijkheden er zijn en ze direct in de praktijk brengt. Het wordt pas lastiger als variabelen in het spel gebracht worden. Dat is niet vreemd: om te kunnen werken met variabelen moet je beschikken over abstractievermogen en dat blijft voor sommige mensen erg lastig. Maar ook zonder dat je werkt met variabelen kun je met Stagecast Creator allerlei leuke dingen doen: spellen maken maar ook animaties en simulaties.
Ben je klaar met je spel, dan kun je het opslaan en kan het gespeeld worden door anderen met de gratis te downloaden player van Stagecast. Dat kan lokaal, maar je kunt het ook publiceren op het web. Om het spel online te spelen moet je wel beschikken over de laatste versie van Java èn je moet de player van Stagecast installeren als plugin in de browser.
Ik vind het een prachtig stukje software dat zowel voor docenten als voor leerlingen mogelijkheden biedt. Docenten kunnen er eenvoudig simulaties mee maken; leerlingen zullen er vermoedelijk liever games mee maken. Voor elk wat wils dus. Het leuke is: ik heb contact opgenomen met de makers van de software en ze hebben me toegezegd de software en de tutorial te vertalen in het Nederlands. Daar ben ik erg blij mee want voor sommige leerlingen is de Engelse taal echt een barrière om dingen uit te proberen. Het zal nog wel een paar maandjes duren, is me verteld, maar ik kijk uit naar de Nederlandse versie van Stagecast Creator!
p.s. Hier bij ons staat de vakantie weer voor de deur. En dat betekent dat in dit blog de komende week geen posten verschijnen. Te druk met gamen ;-)